Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Kuchnia włoska obfituje w różne makarony. Jednak dzisiejszy przepis nie dotyczy ciepłych krajów. Mowa natomiast jest o warzywnym makaronie.

Jak zrobić makaron z cukinii? Nic prostszego! Jeśli masz w spiżarce cukinię to w prosty sposób zrobisz z niej makaron.

Dlaczego warto jeść cukinię? Zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, w jako jednej z nielicznych warzyw, nie odkładają się w niej metale ciężkie!

Składniki

  • 500g cukinii (pokrojonej w spaghetti za pomocą spiralizera lub temperówki do warzyw)

  • 1 duża cebula drobno posiekana

  • 3 ząbki czosnku

  • 150ml oliwy z oliwek

  • sól himalajska

  • pieprz

  • 125g masła orzechowego

  • 5 łyżek soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy

  • 2 łyżki lodowatej wody

  • szczypta cynamonu

  • tymianek

  • rozmaryn

  • oregano

Sposób Przygotowania

  • Przygotowujemy sos. Masło orzechowe, 125 ml oliwy, sok z cytryny, miód, cynamon, szczypta soli umieszczamy w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
  • Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewamy lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiamy pieprzem.
  • Cebulę i 1 ząbek czosnku szklimy na oliwie na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem sos z orzeszków.
  • Dodajemy marchewkę i cukinię, przykrywamy i dusimy przez kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Przekładamy warzywa na talerze i dekorujemy sosem oraz ziołami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *