Kuchnia włoska obfituje w różne makarony. Jednak dzisiejszy przepis nie dotyczy ciepłych krajów. Mowa natomiast jest o warzywnym makaronie.
Jak zrobić makaron z cukinii? Nic prostszego! Jeśli masz w spiżarce cukinię to w prosty sposób zrobisz z niej makaron.
Dlaczego warto jeść cukinię? Zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak potas, magnez i żelazo. Co więcej, w jako jednej z nielicznych warzyw, nie odkładają się w niej metale ciężkie!
Składniki
500g cukinii (pokrojonej w spaghetti za pomocą spiralizera lub temperówki do warzyw)
1 duża cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku
150ml oliwy z oliwek
sól himalajska
pieprz
125g masła orzechowego
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki lodowatej wody
szczypta cynamonu
tymianek
rozmaryn
oregano
Sposób Przygotowania
- Przygotowujemy sos. Masło orzechowe, 125 ml oliwy, sok z cytryny, miód, cynamon, szczypta soli umieszczamy w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
- Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewamy lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiamy pieprzem.
- Cebulę i 1 ząbek czosnku szklimy na oliwie na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem sos z orzeszków.
- Dodajemy marchewkę i cukinię, przykrywamy i dusimy przez kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.
- Przekładamy warzywa na talerze i dekorujemy sosem oraz ziołami.
Smacznego!