Makaron z zielonym pesto, to pyszna i zdrowa propozycja nie tylko dla osób będących na diecie. Połączenie zdrowej rukoli, świeżego szpinaku i bazylii niesie ze sobą wiele cennych składników odżywczych. Rukola, to doskonałe źródło witamin K, A i C. Liście szpinaku są natomiast bogate w żelazo, magnez, kwas foliowy i witaminę C. A bazylia wspaniale wspomaga trawienie i doda każdej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Makaron z zielonym pesto możemy podać na obiad lub zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch.
Składniki
500 g makaronu spaghetti
200 g świeżego jarmużu
50 g świeżej bazylii
50 g świeżej rukoli
2 ząbki czosnku
szczypta soli
5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób Przygotowania
- Przygotowujemy pesto. Jarmuż, świeżą bazylię, rukolę i dwa obrane ząbki czosnku przekładamy do misy blendera z nożami. Dolewamy oliwę z oliwek i całość miksujemy pod koniec doprawiając szczyptą soli. Jeśli pesto wyda się wam za suche można dodać odrobinę więcej oliwy.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ciepły makaron mieszamy z zielonym pesto i od razu podajemy.
Rady: Do tak przygotowanego makaronu możemy dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka i pokrojoną w kostkę dużą cukinię. Doprawiając składniki słodką i ostrą papryką.
Smacznego