Malinowa owsianka na mleku kokosowym z masłem orzechowym

Jak wydobyć łagodny smak owsianki, ale żeby jednocześnie ani trochę nie straciła na swoich walorach smakowych? Tutaj nie przyjmujemy mdłego smaku. Tutaj króluje delikatna wersja owsianki, którą szczególnie warto przygotowywać w sezonie letnim, kiedy krzaki malin obrośnięte są obficie owocami. Co najlepiej przełamuje świeży, słodki smak malin? Naturalne masło orzechowe, które podkręci niebanalny smak owsianki. Tego nie możesz przeoczyć!

Ingredients

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego (możesz użyć dowolnego słodzika)
  • szczypta soli
  • garść malin
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 – 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Directions

  1. Do małego garnka dodać płatki owsiane, kokosowe mleczko, wodę, cukier oraz sól. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu nie mieszając przez 5 – 7 minut, czyli do momentu, aż owsianka odpowiednio zgęstnieje.
  2. W międzyczasie do blendera dodać masło orzechowe z wodą oraz solą i przygotować orzechowy krem. W miseczce rozgnieść maliny.
  3. Gotową owsiankę nałożyć do misek, na każdą nałożyć łyżeczkę orzechowego kremu, pokrojony w plasterki banan i dużą łyżkę rozgniecionych malin. Dobrze smakuje na gorąco i na zimno.

Smacznego!

Czy kiedykolwiek przygotowywałaś owsiankę w ten sposób? Podziel się Twoim ulubionym dodatkiem do owsianki! Naszym zdecydowanym hitem jest masło orzechowe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *