Jak wydobyć łagodny smak owsianki, ale żeby jednocześnie ani trochę nie straciła na swoich walorach smakowych? Tutaj nie przyjmujemy mdłego smaku. Tutaj króluje delikatna wersja owsianki, którą szczególnie warto przygotowywać w sezonie letnim, kiedy krzaki malin obrośnięte są obficie owocami. Co najlepiej przełamuje świeży, słodki smak malin? Naturalne masło orzechowe, które podkręci niebanalny smak owsianki. Tego nie możesz przeoczyć!
Ingredients
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego (możesz użyć dowolnego słodzika)
- szczypta soli
- garść malin
- 1 mały, dojrzały banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 – 4 łyżki wody
- szczypta soli
Directions
- Do małego garnka dodać płatki owsiane, kokosowe mleczko, wodę, cukier oraz sól. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu nie mieszając przez 5 – 7 minut, czyli do momentu, aż owsianka odpowiednio zgęstnieje.
- W międzyczasie do blendera dodać masło orzechowe z wodą oraz solą i przygotować orzechowy krem. W miseczce rozgnieść maliny.
- Gotową owsiankę nałożyć do misek, na każdą nałożyć łyżeczkę orzechowego kremu, pokrojony w plasterki banan i dużą łyżkę rozgniecionych malin. Dobrze smakuje na gorąco i na zimno.
Smacznego!
Czy kiedykolwiek przygotowywałaś owsiankę w ten sposób? Podziel się Twoim ulubionym dodatkiem do owsianki! Naszym zdecydowanym hitem jest masło orzechowe.