Herbata miętowa z koprem, to doskonały sposób na nawodnienie i orzeźwienie organizmu, zwłaszcza podczas letnich upałów. Podczas postu dr Dąbrowskiej, jak i innych diet, niezwykle ważne jest, by pić odpowiednią ilość płynów. Zwykłą wodę warto zastąpić takimi zdrowymi herbatkami. Pamiętajmy, że rumianek ma wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości, w tym przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia też trawienie i przepływ żółci w przewodach żółciowych. Mięt poza właściwościami orzeźwiającymi działa kojąco na podrażnienia układu pokarmowego, odświeża oddech. Rada: Miętę i inne zioła warto w sezonie zebrać i ususzyć, aby później móc cieszyć się taką herbata przez okrągły rok.
Składniki
10-12 listków świeżej mięty
2 torebki rumianku
kilka gałązek świeżego kopru
3-4 plasterki cytryny
około 0,5 l wrzącej wody
Sposób Przygotowania
- Torebki rumianku zalewamy około 0,5 litra wrzącej wody. Zaparzamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Po tym czasie dodajemy świeże liście mięty, kilka gałązek kopru i 3-4 plasterki cytryny.