Miód z mniszka

Miód z mniszka lekarskiego, zwany również syropem z mniszka, znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych, polecany jest zwłaszcza w dolegliwościach związanych z górnym układem oddechowym. Jednak korzystnie wpływa również na pracę jelit, wątroby, problemach gastrycznych i pokarmowych. Poleca się także używanie miodu z mnisza lekarskiego w dolegliwościach układu moczowego.

Składniki

  • 2 kg kwiatów mniszka lekarskiego

  • 2 litr wody

  • 3 cytryny

  • 1kg cukru

Sposób Przygotowania

  • Najpierw zbieramy kwiatostany mniszka lekarskiego. Bardzo ważne, aby robić to w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, gdyż wówczas kwiaty są rozwinięte i mają najwięcej drogocennych składników. Wybieramy duże kwiaty, bez uszkodzeń, najlepiej z łąki zdala od ruchu ulicznego.
  • Następnie wkładamy wszystkie zebrane kwiaty do garnka, zalewamy je wodą i gotujemy około 30 minut.
  • Odstawiamy garnek na 12 godzin. Kolejnym etapem jest odsączenie kwiatów od uzyskanego soku. Można zrobić to przez gazetę lub gęste sitko.
  • Po odsączeniu ponownie gotujemy sok, dodając do niego wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier.
  • Po dodaniu cukru całość należy dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka godzin. Wszystko zależy od powierzchni parowej garnka, jednak należy gotować miód przez co najmniej trzy godziny. Im dłużej gotujemy tym bardziej zwarta będzie jego konsystencja i tym dłużej będzie świeży podczas przechowywania.
  • Gotowy miód przelewamy w małe słoiczki, które gotujemy, by były szczelnie zamknięte. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *