Miso na wzmocnienie odporności

Listopadowe ławki w klasach świecą pustkami, a dorośli najczęściej w okresie jesiennym biorą L-4. Niska odporność, a także srogie warunki atmosferyczne są tego głównymi winowajcami.

Jak uchronić się przed kapiącym nosem i rozłożeniem w łóżku na dobrych kilka dni? Po pierwsze – wzmacniać. Po drugie – nie szkodzić. I takie jest właśnie wegańskie miso – zdrowe, dodające energii i pyszne w smaku.

Często w polskich domach na przeziębienie zaleca się rosół. Jednak warto dla odmiany postawić na roślinną zupę pełną wartości odżywczych. Przyrządzisz ją w mniej niż kwadrans.

Składniki na 4 porcje

  • 600 ml wody

  • 3 łyżki jasnej pasty miso (uwaga na odzwierzęce dodatki!)

  • połowa pęczka cebuli dymki

  • 130 g naturalnego tofu

  • 1 arkusz glonów nori

  • sos sojowy

  • 1 ugotowana marchewka

  • 100 g jarmużu

  • pak choi, czyli kapusta właściwa chińska

Sposób Przygotowania

  • W średnim rondlu zagotuj wodę i dodaj pokrojone glony nory w małe prostokąty. Zagotuj i trzymaj na bardzo małym, lub nawet wyłączonym ogniu. Dodaj pastę miso i dokładnie ją wymieszaj. Możesz rozmieszać ją w małej ilości wody i dopiero potem dodać do całego rondla, żeby nie powstały grudki.
  • Tofu pokrój w kostkę, posiekaj dymkę oraz zielone liście jarmużu i pak choi, i dodaj je do gorącej zupy. Dodaj sos sojowy i pokrojoną w kostkę, ugotowaną marchew.
  • Potrzymaj chwilę na kuchence i gotowe! Podawaj w małych miseczkach z dodatkową dymką.

Japończycy niemal codziennie do posiłku jedzą miso. To jak, przetestujesz przepis? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *