Muffiny z batatów

Babeczki z batatów nie tylko apetycznie wyglądają. One również rewelacyjnie smakują. Bataty zawierają fosfor, wapń, sód, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Radość w kuchni nie musi oznaczać nadwyrężenia żołądka. Muffiny z batatów są pyszne, a zarazem dietetyczne. W dodatku ich przygotowanie jest proste i szybkie.

Składniki

  • ½ szklanki puree z batata

  • 1 jajko

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (lub gorzkie kakao)

  • 4 łyżki masła z nerkowców (lub innego orzechowego masła)

  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub więcej masła)

  • 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)

  • garść jagód lub borówek amerykańskich

  • 2 łyżki mąki kokosowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • wanilia

  • szczypta soli

Sposób Przygotowania

  • Obieramy bataty. Dziurkujemy je widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę (w zależności jaki jest duży batat), musi być mięciutki. Z upieczonych batatów przygotowujemy puree.
  • W misce mieszamy wszystkie składniki, a na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy ponownie. Przekładamy do formy do pieczenia muffinek i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, aż będą złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty. Muffiny z batatów odkładamy do ostygnięcia. Gotowe.

Smacznego!

Comments are closed.