Babeczki z batatów nie tylko apetycznie wyglądają. One również rewelacyjnie smakują. Bataty zawierają fosfor, wapń, sód, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Radość w kuchni nie musi oznaczać nadwyrężenia żołądka. Muffiny z batatów są pyszne, a zarazem dietetyczne. W dodatku ich przygotowanie jest proste i szybkie.
Składniki
½ szklanki puree z batata
1 jajko
½ tabliczki gorzkiej czekolady (lub gorzkie kakao)
4 łyżki masła z nerkowców (lub innego orzechowego masła)
1 łyżka oleju kokosowego (lub więcej masła)
2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
garść jagód lub borówek amerykańskich
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
szczypta soli
Sposób Przygotowania
- Obieramy bataty. Dziurkujemy je widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę (w zależności jaki jest duży batat), musi być mięciutki. Z upieczonych batatów przygotowujemy puree.
- W misce mieszamy wszystkie składniki, a na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy ponownie. Przekładamy do formy do pieczenia muffinek i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, aż będą złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty. Muffiny z batatów odkładamy do ostygnięcia. Gotowe.
Smacznego!