Nadziewane pomidory

Nadziewane pomidory, to proste i niebywale smaczne danie. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. W podobny sposób można przygotować również nadziewaną paprykę, ale wówczas czas przygotowania będzie dłuższy. Pomidory można nadziewać różnym farszem. Na diecie dr Dąbrowskiej wskazane jest nadzienie, którego bazą jest kapusta kiszona. Do tego odrobina słodyczy z marchewki, przypraw i … gotowe!

Składniki

  • 3-4 pomidory

  • spora garść kiszonej kapusty

  • 2 marchewki

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • zielona pietruszka

  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka

Sposób Przygotowania

  • Pomidory myjemy. Środek każdego wydrążamy za pomocą łyżki.
  • Przygotowujemy farsz do nadziewania pomidorów: Kapustę kiszoną kroimy i mieszamy ze startą na średnich oczkach marchewką. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy też starty na tarce ząbek czosnku. Całość doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze pomidory.
  • Pomidory gotujemy na parze około 20-30 minut. Można je również przygotować w piekarniku.

Leave a Comment

Your email address will not be published.