Naleśniki z mieszanki mąk bezglutenowych

Naleśniki z mieszanki mąk bezglutenowych, to idealna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację. Tak przygotowane naleśniki bezglutenowe możemy podać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Używając mieszanki mąk bezglutenowych należy jedynie pamiętać o tym by ciasto odpoczęło 30 minut. Przed smażeniem kolejnych naleśników masę należy zawsze przemieszać. Naleśniki z tego przepisu mają delikatną konsystencję. Należy rozprowadzać masę po patelni tak, by naleśnik był jak najcieńszy. Jeśli lubicie dodatki smakowe można wzbogacić ciasto np. o waniliową nutę.

Składniki

  • 50 g mąki ryżowej

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 15 g mąki ziemniaczaną

  • 300 ml mleka ryżowego lub owsianego

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 30 g roztopionego oleju kokosowego

Sposób Przygotowania

  • Do miski wsypujemy mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy składniki łyżką.
  • Wbijamy jajka, dolewamy mleko i miksujemy składniki.
  • Na dodajemy rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, chwilę miksujemy.
  • Ciasto odstawiamy na 30 minut.
  • Po tym czasie smażymy partiami cienkie naleśniki (na patelni bez dodatku tłuszczu). Przed smażeniem kolejnego naleśniki masę należy zawsze przemieszać.
  • Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.