Naleśniki z mieszanki mąk bezglutenowych, to idealna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację. Tak przygotowane naleśniki bezglutenowe możemy podać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Używając mieszanki mąk bezglutenowych należy jedynie pamiętać o tym by ciasto odpoczęło 30 minut. Przed smażeniem kolejnych naleśników masę należy zawsze przemieszać. Naleśniki z tego przepisu mają delikatną konsystencję. Należy rozprowadzać masę po patelni tak, by naleśnik był jak najcieńszy. Jeśli lubicie dodatki smakowe można wzbogacić ciasto np. o waniliową nutę.
Składniki
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
15 g mąki ziemniaczaną
300 ml mleka ryżowego lub owsianego
2 jajka
szczypta soli
30 g roztopionego oleju kokosowego
Sposób Przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy składniki łyżką.
- Wbijamy jajka, dolewamy mleko i miksujemy składniki.
- Na dodajemy rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, chwilę miksujemy.
- Ciasto odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie smażymy partiami cienkie naleśniki (na patelni bez dodatku tłuszczu). Przed smażeniem kolejnego naleśniki masę należy zawsze przemieszać.
- Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.