Naleśniki z soczewicy

Soczewica stanowi dobrą alternatywę dla białka zwierzęcego na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jest źródłem dużej ilości kwasu foliowego (niezbędnego w ciąży) oraz bardzo istotnego dla naszego zdrowia potasu. Można ją przygotować na wiele sposobów, od zup krem po… naleśniki.

Składniki

  • 1 szklanka suszonej soczewicy

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka sol himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Soczewicę mocz w wodzie przez przynajmniej 6h.
  • Po upływie tego czasu wylej wodę z moczenia i wlej nową tak, aby sięgała nieco poniżej poziomu strączków.
  • Dodaj sól.
  • Zmiksuj całość na gładką masę.
  • Rozgrzej na patelni olej i układaj małe naleśniczki.
  • Smaż do lekkiego zrumienienia i ścięcia się masy.

Comments are closed.