Naleśniki ze szpinakiem

Wiele osób zostało zniechęconych w dzieciństwie do jedzenia szpinaku. Jest on jednak bardzo bogaty w ważne dla organizmu witaminy i minerały. Odpowiednio przygotowany nabiera wyjątkowego smaku, a potrawy z nim zyskują coraz większą popularność. Warto wykorzystywać go do zdrowych dietetycznych dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość kalorii. Sprawdzi się w diecie diabetyków czy osób odchudzających się za pomocą diety rozłącznej. Poniżej przepis na wyśmienite naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem. 

Szpinak jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu krążenia oraz poprawia pamięć. Dostarcza witaminy A, B, C, E, żelazo, wapń, magnez oraz cynk. 

Składniki

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,

  • jajka

  • woda

  • 250 g mrożonego szpinaku,

  • 3 ząbki czosnku

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, jajko oraz wodę.
  • Rozgrzej patelnię, delikatnie posmaruj ją oliwą z oliwek i usmaż naleśniki.
  • Do garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek oraz wsyp mrożony szpinak.
  • Gdy szpinak zacznie się rozmrażać, dodaj do niego pieprz i wyciśnięty czosnek.
  • Naleśniki posmaruj gotowym szpinakiem.
  • Danie podawaj np. z pomidorkami koktajlowymi.

Comments are closed.