Nalewka czosnkowa

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Jest on polecanym środkiem przy rozmaitych chorobach – od zwykłego przeziębienia, po problemy z sercem. Nie każdy jednak toleruje jego zapach i smak. Nic straconego! Czosnek można spożywać w postaci nalewki, która zadziała z taką samą skutecznością.

Składniki

  • 200 g czosnku

  • 500 ml wódki

Sposób Przygotowania

  • Czosnek oczyszczamy, dzielimy na ząbki. 
  • Ząbki ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy w szklanym naczyniu – może być to butelka lub duży słoik.
  • Do przygotowanej czosnkowej papki dolewamy 500 ml wódki.
  • Naczynie ustawiamy w ciemnym miejscu na tydzień – raz dziennie potrząsamy butelką, by wymieszać umieszczone w niej składniki.
  • Po upływie tygodnia mieszankę przecedzamy przez gęste sitko. Po tym zabiegu jest ona gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Nalewkę należy stosować 2 razy dziennie w dawce 15 kropli. Dobrze sprawdza się połączenie jej z miodem i kefirem lub mlekiem.

Nalewka czosnkowa to uniwersalny środek polecany w okresach obniżonej odporności, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Wykazuje również działanie odtruwające i oczyszczające. Nalewka działa korzystnie w przypadku nadciśnienia i chorób serca – powinny spożywać ją osoby, które zagrożone są wysokim ryzykiem zawału. 

Comments are closed.