Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Jest on polecanym środkiem przy rozmaitych chorobach – od zwykłego przeziębienia, po problemy z sercem. Nie każdy jednak toleruje jego zapach i smak. Nic straconego! Czosnek można spożywać w postaci nalewki, która zadziała z taką samą skutecznością.
Sposób Przygotowania
- Czosnek oczyszczamy, dzielimy na ząbki.
- Ząbki ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy w szklanym naczyniu – może być to butelka lub duży słoik.
- Do przygotowanej czosnkowej papki dolewamy 500 ml wódki.
- Naczynie ustawiamy w ciemnym miejscu na tydzień – raz dziennie potrząsamy butelką, by wymieszać umieszczone w niej składniki.
- Po upływie tygodnia mieszankę przecedzamy przez gęste sitko. Po tym zabiegu jest ona gotowa do spożycia.
Dawkowanie:
Nalewkę należy stosować 2 razy dziennie w dawce 15 kropli. Dobrze sprawdza się połączenie jej z miodem i kefirem lub mlekiem.
Nalewka czosnkowa to uniwersalny środek polecany w okresach obniżonej odporności, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Wykazuje również działanie odtruwające i oczyszczające. Nalewka działa korzystnie w przypadku nadciśnienia i chorób serca – powinny spożywać ją osoby, które zagrożone są wysokim ryzykiem zawału.