Zapalenie pęcherza to przypadłość w głównej mierze kobieca (wpływ na to ma anatomiczna budowa układu moczowego, tj. krótka cewka moczowa). Osoby borykające się z nią nierzadko często w pierwszej chwili szukają pomocnych specyfików w aptekach, zapominając o bogactwie natury. Owoce jałowca (tzw. szyszkojagody) zawierają olejki eteryczne i flawonoidy, którym zawdzięczają swoje działanie bakteriobójcze oraz moczopędne. Od wieków nasi przodkowie używali jałowca w przewlekłych stanach zapalnych dróg moczowych, zarówno przy zapaleniu pęcherza jak i nerek.
Jałowiec jest rośliną, która owocuje w drugim roku po zawiązaniu. Dojrzałe owoce mają barwę granatowo-fioletową z niebieskim nalotem. Najlepiej zbierać je samemu, szczególnie zalecany jest zbiór po pierwszych mrozach, gdy szyszkojagody łatwo odpadają z gałązek. Nie należy zbierać owoców zielonych, gdyż są najzwyczajniej w świecie niedojrzałe. Szyszkojagody jałowca dostępne na rynku suszy się w suszarniach lub w przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze 40 stopni Celsjusza.
Napar z jałowca na zapalenie pęcherza moczowego
Sposób Przygotowania
- Owoce zalewamy wodą i podgrzewamy, aż zacznie ona wrzeć.
- Zdejmujemy napar z gazu, studzimy.
- Pijemy go po 1/4 szklanki dwa razy w ciągu dnia.