Naleśniki – kto ich nie lubi? Pewnie znajdą się takie wyjątki. Jednak to właśnie one potwierdzają regułę, co nie? Podziel się w komentarzu, jaki z Ciebie jest naleśnikowy smakosz!
Poznaj przepis na ziołowe naleśniki z twarożkiem i pastą z ciecierzycy. Są dość nietypowe w smaku, jednak warto je zrobić, aby przekonać się o ich ziołowym obliczu.
Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Obniża ona stężenie złego cholesterolu we krwi. Potas zawarty w tym warzywie strączkowym udrażnia krążenie. Co więcej, potas przyspiesza usuwanie sodu z organizmu, dzięki czemu obniża cholesterol.
Składniki
120g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 szklanka mleka 1,5% lub roślinnego
1 jajko
2 łyżeczki suszonego lubczyku
natka pietruszki
szczypiorek
250g chudego twarogu
150g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki siemienia lnianego
200g ugotowanej ciecierzycy
50g koncentratu pomidorowego
ostra papryka
Sposób Przygotowania
- Naleśniki: do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, lubczyk oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przyrumień cienkie naleśniki.
- Twaróg rozkrusz widelcem, wymieszaj z jogurtem. Dodaj podprażone na suchej patelni siemię lniane oraz posiekany szczypiorek (1 pęczek). Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Serowym nadzieniem posmaruj połowę naleśników, zwiń.
- Ciecierzycę dokładnie zmiksuj w blenderze. Dołóż koncentrat pomidorowy i jogurt. Dopraw do smaku ostrą papryką, wymieszaj. Pastą posmaruj resztę naleśników, zwiń.
Smacznego!