Nietypowe naleśniki gryczane z pastą z ciecierzycy

Naleśniki – kto ich nie lubi? Pewnie znajdą się takie wyjątki. Jednak to właśnie one potwierdzają regułę, co nie? Podziel się w komentarzu, jaki z Ciebie jest naleśnikowy smakosz!

Poznaj przepis na ziołowe naleśniki z twarożkiem i pastą z ciecierzycy. Są dość nietypowe w smaku, jednak warto je zrobić, aby przekonać się o ich ziołowym obliczu.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Obniża ona stężenie złego cholesterolu we krwi. Potas zawarty w tym warzywie strączkowym udrażnia krążenie. Co więcej, potas przyspiesza usuwanie sodu z organizmu, dzięki czemu obniża cholesterol.

Składniki

  • 120g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

  • 1 szklanka mleka 1,5% lub roślinnego

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku

  • natka pietruszki

  • szczypiorek

  • 250g chudego twarogu

  • 150g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

  • 200g ugotowanej ciecierzycy

  • 50g koncentratu pomidorowego

  • ostra papryka

Sposób Przygotowania

  • Naleśniki: do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, lubczyk oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przyrumień cienkie naleśniki.
  • Twaróg rozkrusz widelcem, wymieszaj z jogurtem. Dodaj podprażone na suchej patelni siemię lniane oraz posiekany szczypiorek (1 pęczek). Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Serowym nadzieniem posmaruj połowę naleśników, zwiń.
  • Ciecierzycę dokładnie zmiksuj w blenderze. Dołóż koncentrat pomidorowy i jogurt. Dopraw do smaku ostrą papryką, wymieszaj. Pastą posmaruj resztę naleśników, zwiń.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *