Oczyszczająca zupa z dyni

W każdym przepisie od św. Hildegardy można zauważyć cząstkę wiary w uzdrawiającą moc płynącą z zdrowych posiłków. Dzisiaj chcemy pokazać Wam jak wiele dobrego może powstać z dyni, którą polecamy z pożytkiem zarówno dla zdrowych jak i chorych ludzi. Jest ona doskonała przy różnych problemach ze strony układu trawiennego. 

Wspomagające danie doskonałe na trawienie

Składniki NA ZUPĘ

  • 1/2 pęczka włoszczyzny

  • 100 g dyni bez skórki

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki orkiszowej

  • 1/2 l wywaru warzywnego

  • 2 pomidory

  • sól, czarny pieprz do smaku

  • SKŁADNIKI NA WYWAR
  • warzywa w zależności od sezonu (marchew, pietruszka, seler, bulwa kopru włoskiego, kalarepa – w dowolnej ilości)

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 2 garści ziół ogrodowych (pietruszka, lubczyk, bazylia itd.)

  • 1.5 l wody

Sposób Przygotowania WYWARU

  • Umyj warzywa, a następnie oczyść je i drobno pokrój. 
  • Cebulę i czosnek kolejno obierz, posiekaj i podduś z warzywami na gorącym maśle.
  • Zioła umyj i drobno pokrój. Wymieszaj z warzywami i zalej 1 1/2 litra wody.
  • Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu.

Sposób Przygotowania ZUPY

  • Umyj włoszczyznę i drobno pokrój z miąższem dyni.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie podduś ją na gorącym maśle i posyp mąką. Wymieszaj z wywarem warzywnym i zagotuj.
  • Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i wytnij szypułki.
  • Dodaj do wywaru miąższ pomidorowy i dynię z włoszczyzną.
  • Gotuj 20 minut, aż wszystko rozmięknie.
  • Zupę zmiksuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Comments are closed.