W każdym przepisie od św. Hildegardy można zauważyć cząstkę wiary w uzdrawiającą moc płynącą z zdrowych posiłków. Dzisiaj chcemy pokazać Wam jak wiele dobrego może powstać z dyni, którą polecamy z pożytkiem zarówno dla zdrowych jak i chorych ludzi. Jest ona doskonała przy różnych problemach ze strony układu trawiennego.
Wspomagające danie doskonałe na trawienie
Składniki NA ZUPĘ
1/2 pęczka włoszczyzny
100 g dyni bez skórki
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki orkiszowej
1/2 l wywaru warzywnego
2 pomidory
sól, czarny pieprz do smaku
- SKŁADNIKI NA WYWAR
warzywa w zależności od sezonu (marchew, pietruszka, seler, bulwa kopru włoskiego, kalarepa – w dowolnej ilości)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 garści ziół ogrodowych (pietruszka, lubczyk, bazylia itd.)
1.5 l wody
Sposób Przygotowania WYWARU
- Umyj warzywa, a następnie oczyść je i drobno pokrój.
- Cebulę i czosnek kolejno obierz, posiekaj i podduś z warzywami na gorącym maśle.
- Zioła umyj i drobno pokrój. Wymieszaj z warzywami i zalej 1 1/2 litra wody.
- Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu.
Sposób Przygotowania ZUPY
- Umyj włoszczyznę i drobno pokrój z miąższem dyni.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie podduś ją na gorącym maśle i posyp mąką. Wymieszaj z wywarem warzywnym i zagotuj.
- Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i wytnij szypułki.
- Dodaj do wywaru miąższ pomidorowy i dynię z włoszczyzną.
- Gotuj 20 minut, aż wszystko rozmięknie.
- Zupę zmiksuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.