Zima coraz bardziej rozgościła się za oknem. Jednak to nie powód, aby rezygnować w kuchni z odświeżających ziół. Szczególnie tych mocno zielonych.
Na diecie dr Dąbrowskiej warto jeść jak najwięcej zielonych liści. Szpinak jest takim warzywem, którego można śmiało przemycić w diecie, przygotowując z niego smoothie.
Ten delikatny koktajl nie tylko wyróżnia się intensywnie zielonym kolorem. Posiada również wiele wartości zdrowotnych m. in. działa antynowotworowo i wykazuje właściwości relaksujące, dzięki sporej zawartości magnezu.
Składniki
1 garść liści szpinaku
1 jabłko
1 plasterek imbiru
1/2 kiwi
1 mały ogórek
sok z limonki
1/2 szklanki wody
kilka listków mięty
Sposób Przygotowania
- Dokładnie umyj wszystkie owoce i warzywa. Obierz kiwi, a z jabłka usuń gniazdko nasienne. Pokrój owoce i ogórka na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko do blendera.
- Pokrój drobno imbir, wrzuć do blendera i zalej wodą.
- Gdy wszystkie składniki są już dokładnie zblendowane, przed podaniem, dodaj sok z cytryny.
Smacznego!