Odświeżający koktajl z szpinakiem i nutką mięty

Zima coraz bardziej rozgościła się za oknem. Jednak to nie powód, aby rezygnować w kuchni z odświeżających ziół. Szczególnie tych mocno zielonych.

Na diecie dr Dąbrowskiej warto jeść jak najwięcej zielonych liści. Szpinak jest takim warzywem, którego można śmiało przemycić w diecie, przygotowując z niego smoothie.

Ten delikatny koktajl nie tylko wyróżnia się intensywnie zielonym kolorem. Posiada również wiele wartości zdrowotnych m. in. działa antynowotworowo i wykazuje właściwości relaksujące, dzięki sporej zawartości magnezu.

Składniki

  • 1 garść liści szpinaku

  • 1 jabłko

  • 1 plasterek imbiru

  • 1/2 kiwi

  • 1 mały ogórek

  • sok z limonki

  • 1/2 szklanki wody

  • kilka listków mięty

Sposób Przygotowania

  • Dokładnie umyj wszystkie owoce i warzywa. Obierz kiwi, a z jabłka usuń gniazdko nasienne. Pokrój owoce i ogórka na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko do blendera.
  • Pokrój drobno imbir, wrzuć do blendera i zalej wodą.
  • Gdy wszystkie składniki są już dokładnie zblendowane, przed podaniem, dodaj sok z cytryny.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *