Omlet z płatkami gryczanymi oraz siemieniem lnianym świetnie sprawdzi się na pożywne i zdrowe śniadanie. Można przygotować go w kilka minut.
Dlaczego warto spożywać siemię lniane na diecie niskocholesterolowej? Nasiona lnu zawierają rozpuszczalny błonnik, a także kwas linolenowy, który wykazuje podobne właściwości co kwasy omega-3.
Składniki
2 ekologiczne jajka
2 łyżki płatków gryczanych
1 łyżka złotego siemienia lnianego (najlepiej zmielić go samemu)
7 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli himalajskiej
Sposób Przygotowania
- Płatki gryczane i siemię lniane wsyp do szklanki i zalej wodą. Gdy płatki gryczane zmiękną, przecedź wszystko przez drobne sito, a następnie odciśnij nadmiar wody.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka zachowaj, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z olejem. Taką miksturę dolewaj stopniowo do ubitych białek, łącząc całość w masę na omleta.
- Dodaj przygotowane wcześniej płatki gryczane z siemieniem lnianym.
- Pomidorki pokrój na ćwiartki i dodaj również do mikstury jajecznej. Na koniec dopraw ją szczyptą soli himalajskiej.
- Na rozgrzaną suchą patelnię teflonową wlej przygotowaną masę jajeczną. Gdy masa zetnie się i można podważyć ją łopatką oraz ma złoty kolor, jest gotowa do obrócenia. Drugą stronę omleta smaż także bez dodatkowego tłuszczu przez kilka minut, do uzyskania rumianego koloru.
Z jakimi dodatkami najczęściej jadasz omleta? Podziel się swoimi upodobaniami kulinarnymi w komentarzu!