Omlet z siemieniem lnianym

Omlet z płatkami gryczanymi oraz siemieniem lnianym świetnie sprawdzi się na pożywne i zdrowe śniadanie. Można przygotować go w kilka minut.

Dlaczego warto spożywać siemię lniane na diecie niskocholesterolowej? Nasiona lnu zawierają rozpuszczalny błonnik, a także kwas linolenowy, który wykazuje podobne właściwości co kwasy omega-3.

Składniki

  • 2 ekologiczne jajka

  • 2 łyżki płatków gryczanych

  • 1 łyżka złotego siemienia lnianego (najlepiej zmielić go samemu)

  • 7 pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Płatki gryczane i siemię lniane wsyp do szklanki i zalej wodą. Gdy płatki gryczane zmiękną, przecedź wszystko przez drobne sito, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka zachowaj, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z olejem. Taką miksturę dolewaj stopniowo do ubitych białek, łącząc całość w masę na omleta.
  • Dodaj przygotowane wcześniej płatki gryczane z siemieniem lnianym.
  • Pomidorki pokrój na ćwiartki i dodaj również do mikstury jajecznej. Na koniec dopraw ją szczyptą soli himalajskiej.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię teflonową wlej przygotowaną masę jajeczną. Gdy masa zetnie się i można podważyć ją łopatką oraz ma złoty kolor, jest gotowa do obrócenia. Drugą stronę omleta smaż także bez dodatkowego tłuszczu przez kilka minut, do uzyskania rumianego koloru.

Z jakimi dodatkami najczęściej jadasz omleta? Podziel się swoimi upodobaniami kulinarnymi w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *