Zielony omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Fajna propozycja na śniadanie. Szpinak jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, witaminy C, magnezu i potasu. W tej potrawie świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami tworząc pyszne danie. Ze względu na nietypowy (jak na omlet) kolor zielony, chętnie spróbują go dzieci-niejadki, ale także osoby, które na co dzień twierdzą, że nie lubią… jajek.

Składniki

  • Jajka – 2 sztuki

  • Szpinak mrożony – ok. 15 dag

  • Czosnek – 2-3 ząbki

  • Cebula – 1 sztuka (mała)

  • Natka pietruszki – 1-2 łyżeczki

  • Szczypiorek – 3 łyżeczki

  • Olej kokosowy – 2 łyżeczki

  • Mąka gryczana/ryżowa/kukurydziana – 1 łyżka

  • Gałka muszkatołowa – na czubek łyżeczki

  • Sól – do smaku

Sposób Przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżeczce oleju. Dodaj zamrożony, przykryj pokrywką i poczekaj aż się rozmrozi (najmniejszy palnik). Dodaj posiekany czosnek , a po około minucie dopraw solą i gałką muszkatołową. Odstaw do ostygnięcia.
  • Jajka wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem. Dodaj mąkę, posiekany szczypiorek i pietruszkę.
  • Do masy jajecznej dodaj szpinak i zamieszaj.
  • Patelnię rozgrzej, wrzuć olej, a następnie wlej zawartość miseczki. Przykryj pokrywką i smaż na najmniejszym palniku po około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Zjedz od razu, możesz udekorować go krążkami cebuli, podsmażonymi pieczarkami czy zieleniną. Doskonale smakuje podany z domowym chlebem.

Wskazówka!
Zamiast mrożonego, możesz użyć świeże listki szpinaku (ok. 3 garści). Pozbaw liście twardych ogonków i duś na oleju przez około 3-4 minuty.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *