Fajna propozycja na śniadanie. Szpinak jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, witaminy C, magnezu i potasu. W tej potrawie świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami tworząc pyszne danie. Ze względu na nietypowy (jak na omlet) kolor zielony, chętnie spróbują go dzieci-niejadki, ale także osoby, które na co dzień twierdzą, że nie lubią… jajek.
Składniki
Jajka – 2 sztuki
Szpinak mrożony – ok. 15 dag
Czosnek – 2-3 ząbki
Cebula – 1 sztuka (mała)
Natka pietruszki – 1-2 łyżeczki
Szczypiorek – 3 łyżeczki
Olej kokosowy – 2 łyżeczki
Mąka gryczana/ryżowa/kukurydziana – 1 łyżka
Gałka muszkatołowa – na czubek łyżeczki
Sól – do smaku
Sposób Przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżeczce oleju. Dodaj zamrożony, przykryj pokrywką i poczekaj aż się rozmrozi (najmniejszy palnik). Dodaj posiekany czosnek , a po około minucie dopraw solą i gałką muszkatołową. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem. Dodaj mąkę, posiekany szczypiorek i pietruszkę.
- Do masy jajecznej dodaj szpinak i zamieszaj.
- Patelnię rozgrzej, wrzuć olej, a następnie wlej zawartość miseczki. Przykryj pokrywką i smaż na najmniejszym palniku po około 3-4 minuty z każdej strony.
- Zjedz od razu, możesz udekorować go krążkami cebuli, podsmażonymi pieczarkami czy zieleniną. Doskonale smakuje podany z domowym chlebem.
Wskazówka!
Zamiast mrożonego, możesz użyć świeże listki szpinaku (ok. 3 garści). Pozbaw liście twardych ogonków i duś na oleju przez około 3-4 minuty.