Zasady są po to, żeby je łamać. Szczególnie jeśli chodzi o kuchenne rewolucje. Zupa z indyka z jarmużem oraz limonką to doskonałe danie dla wygórowanych kubków smakowych.
Jarmuż korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu LDL we krwi, a ponadto zawiera cenny błonnik i mnóstwo witamin.
Składniki
1 udziec z indyka bez skóry
260 g jarmużu
1 puszka cieciorki
1 duża łodyga selera naciowego
1-2 ząbki czosnku
1 limonka
2-3 liście laurowe
1 mała marchewka
1 średni korzeń pietruszki
szczypta soli himalajskiej
Sposób Przygotowania
- Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry.
- Udziec z indyka, wraz z warzywami korzennymi, przełóż do garnka. Dodaj do niego liście laurowe i szczyptę soli. Do garnka wlej wodę na 2-3cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Gdy mięso będzie gotowe, wyciągnij je do ostudzenia.
- Mięso z indyka oddziel od kości i przesiekaj drobno nożem. Do zupy wsyp drobno posiekany seler naciowy, a gdy zmięknie, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jarmuż (uprzednio pozbawiony głównych nerwów, porwany na drobne cząstki)
- Po ok. 5-10 minutach, dopraw zupę solą i pieprzem wedle uznania.
- Do miski przełóż porcję mięsa z indyka. Limonkę obierz ze skórki i wyfiletuj miąższ, pokrój go na 4 drobne części i dodaj do miseczki. Wlej zupę do miski i serwuj wraz z listkami z łodyg selera naciowego.
Smacznego!