Orientalna zupa z indyka i limonką

Zasady są po to, żeby je łamać. Szczególnie jeśli chodzi o kuchenne rewolucje. Zupa z indyka z jarmużem oraz limonką to doskonałe danie dla wygórowanych kubków smakowych.

Jarmuż korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu LDL we krwi, a ponadto zawiera cenny błonnik i mnóstwo witamin.

Składniki

  • 1 udziec z indyka bez skóry

  • 260 g jarmużu

  • 1 puszka cieciorki

  • 1 duża łodyga selera naciowego

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 limonka

  • 2-3 liście laurowe

  • 1 mała marchewka

  • 1 średni korzeń pietruszki

  • szczypta soli himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry.
  • Udziec z indyka, wraz z warzywami korzennymi, przełóż do garnka. Dodaj do niego liście laurowe i szczyptę soli. Do garnka wlej wodę na 2-3cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Gdy mięso będzie gotowe, wyciągnij je do ostudzenia.
  • Mięso z indyka oddziel od kości i przesiekaj drobno nożem. Do zupy wsyp drobno posiekany seler naciowy, a gdy zmięknie, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jarmuż (uprzednio pozbawiony głównych nerwów, porwany na drobne cząstki)
  • Po ok. 5-10 minutach, dopraw zupę solą i pieprzem wedle uznania.
  • Do miski przełóż porcję mięsa z indyka. Limonkę obierz ze skórki i wyfiletuj miąższ, pokrój go na 4 drobne części i dodaj do miseczki. Wlej zupę do miski i serwuj wraz z listkami z łodyg selera naciowego.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *