Orkiszowe gofry

Orkiszowe gofry, to wspaniała propozycja na śniadanie lub obiad. Można je podać same lub z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Jeden gofr ważący około 55 g ma 4,3 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,6 WBT. Gofry orkiszowe podobnie, jak te przyrządzane na mące pszennej wychodzą chrupiące i pyszne, ale ich zaletą jest fakt, że są o wiele zdrowsze. Mąka orkiszowa ma o wiele wyższą wartość energetyczną od mąki pszennej. Ponadto ma większą zawartość tłuszczu, białka, cennego błonnika i substancji mineralnych oraz witamin.

Składniki

  • 225 g mąki orkiszowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 10 g cukru pudru

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżka cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 110 g oleju z pestek winogron

  • 330 g mleka ryżowego

Sposób Przygotowania

  • Przesiewamy mąkę orkiszową do miski
  • Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem (wanilinowym i pudrem).
  • Dodajemy żółtka, olej i mleko ryżowe. Miksujemy całość na gładką masę.
  • Białka ubijamy w osobnej misce i dodajemy do reszty składników. Mieszamy całość ostrożnie łyżką.
  • Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Po tym czasie smażymy gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
  • Gofry orkiszowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Leave a Comment

Your email address will not be published.