Owoce najzdrowsze z najzdrowszych

Nie ma lata bez malin i jagód. Jesieni bez jabłek, gruszek i śliwek. Zimy bez pomarańczy i mandarynek. Ani wiosny bez pierwszych truskawek. Ale które owoce są najzdrowsze? Oczywiście te świeże, dojrzałe i… ulubione.

Specjaliści żywieniowi prześcigają się jednak w opracowywaniu rankingów owoców, które powinny gościć w naszym menu jeśli nie codziennie, to przynajmniej raz w tygodniu. Które owoce najczęściej królują na listach prozdrowotnych przebojów?

Gruszka aligatora, czyli… awokado

Z reguły mocno upraszczamy podział na warzywa i owoce, zaliczając te pierwsze do grupy produktów jedzonych „na słono” a te drugie – „na słodko”. W rzeczywistości jest to bardziej skomplikowane, o czym świadczy niekwestionowany lider na liście zdrowych owoców, najczęściej spożywany w formie (słonej!) pasty guacamole.

Właściwości zdrowotne awokado wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych. Wraz z likopenem, który również znajduje się w awokado, tworzą fantastyczny oręż w diecie przeciwnowotworowej.

Mimo że jest tłusty, owoc ten pomaga trzymać w ryzach poziom „złego” cholesterolu. Dlatego jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę.

Bogactwo potasu to z kolei powód, dla którego sięgać po awokado powinny osoby z nadciśnieniem. Połączenie witamin (z grupy B oraz A, C, E) i moc substancji odżywczych pomaga walczyć ze skutkami starzenia. Awokado to również afrodyzjak.

Jagodowa rodzina

Bardzo zdrowe są również owoce jagodowe, czyli: truskawki, maliny, agrest, żurawina, porzeczki, borówki a także rokitnik zwyczajny i czarny bez. Każdy z tych owoców to cenne źródło naturalnych antyoksydantów (polifenoli, tokoferoli, karetenoidów, witaminy C). Najprościej mówiąc, związki te są niezbędne gdy chcemy uchronić się przed miażdżycą czy nowotworami.

Przedstawiciele jagodowego klanu różnią się od siebie nie tylko smakiem ale i wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Na przykład truskawki to bogactwo witaminy C i kwasu elagowego, który potrafi silnie hamować zmiany nowotworowe. Maliny z kolei od lat znane są z działania przeciwzapalnego, napotnego i przeciwgorączkowego. Wysoki poziom błonnika sprawia, że maliny to doskonały sposób na lepsze trawienie. A jagody? Okazuje się, że pomagają nie tylko dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem, ale i doskonałą pamięcią!

Najzdrowsze owoce z ciepłych krajów

Chcąc zachować zdrowie ciała i umysłu, nie powinniśmy zapominać o owocach egzotycznych. Wśród nich, najczęściej jako najzdrowszy polecany jest banan. Głównie ze względu na bogactwo potasu oraz innych składników odżywczych, ważnych w diecie osób z nadciśnieniem i dbających o profilaktykę nowotworową. A także wszystkich tych, którzy odczuwają skutki zmęczenia i stresu.

Ten sycący owoc ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego jest na cenzurowanym w przypadku diabetyków oraz osób na diecie odchudzającej. W ich przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się bomby witaminowe w postaci pomarańczy. Bogate w witaminę C i beta-karoten są również cennym źródłem kwasu foliowego, bardzo ważnego w przypadku kobiet w ciąży.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *