Owocowa sałatka z dzikimi jabłkami

Na rynku dostępnych jest wiele tropikalnych owoców i warzyw. Często zachwycają niepospolitym wyglądem i kuszą smakiem. Jednak mimo wszystko, warto sięgać po sezonowe, polskie owoce i warzywa.

Dzikie jabłka są lepszej jakości niż te dostępne w supermarketach. Zdaniem lekarzy i zielarzów warto spożywać szczególnie jabłka w okresie jesiennym. Wtedy posiadają najcenniejsze właściwości.

Jabłka zawierają m.in. takie substancje lecznicze jak potas, który utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne, a także pektyny obniżające poziom cholesterolu i witaminę C.

Składniki

  • Sos
  • 1/3 szklanki letniej wody (O)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu (Z)

  • 1 łyżka miodu (Z)

  • 3-4 łyżki nalewki z orzechów (M)

  • kilka plasterków świeżego imbiru (M)

  • 1 łyżeczka zimnej wody (W)

  • Reszta składników na sałatkę
  • 300 g wiśni (D)

  • 400 g jabłek (D)

  • 1 czerwony grejpfrut (O)

  • 500 g brzoskwiń (Z)

Sposób Przygotowania

  • Do salaterki włożyć składniki sosu w podanej kolejności, dokładnie wymieszać.
  • Dodać wydrylowane wiśnie, grejpfrut obrany z białej skórki i pokrojony na kawałki oraz obrane i pokrojone jabłka i brzoskwinie.
  • Wymieszać sałatkę, a następnie odstawić na dwie godziny do lodówki.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *