Na rynku dostępnych jest wiele tropikalnych owoców i warzyw. Często zachwycają niepospolitym wyglądem i kuszą smakiem. Jednak mimo wszystko, warto sięgać po sezonowe, polskie owoce i warzywa.
Dzikie jabłka są lepszej jakości niż te dostępne w supermarketach. Zdaniem lekarzy i zielarzów warto spożywać szczególnie jabłka w okresie jesiennym. Wtedy posiadają najcenniejsze właściwości.
Jabłka zawierają m.in. takie substancje lecznicze jak potas, który utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne, a także pektyny obniżające poziom cholesterolu i witaminę C.
Składniki
- Sos
1/3 szklanki letniej wody (O)
1/2 łyżeczki cynamonu (Z)
1 łyżka miodu (Z)
3-4 łyżki nalewki z orzechów (M)
kilka plasterków świeżego imbiru (M)
1 łyżeczka zimnej wody (W)
- Reszta składników na sałatkę
300 g wiśni (D)
400 g jabłek (D)
1 czerwony grejpfrut (O)
500 g brzoskwiń (Z)
Sposób Przygotowania
- Do salaterki włożyć składniki sosu w podanej kolejności, dokładnie wymieszać.
- Dodać wydrylowane wiśnie, grejpfrut obrany z białej skórki i pokrojony na kawałki oraz obrane i pokrojone jabłka i brzoskwinie.
- Wymieszać sałatkę, a następnie odstawić na dwie godziny do lodówki.
Smacznego!