Owocowy przekładaniec z miętowym jogurtem

Owocowy przekładaniec z miętowym jogurtem naturalnym to świetna propozycja na lekkie śniadanie lub deser. Jest prosty w przygotowaniu oraz zawiera jedynie zdrowe składniki.

Miałaś okazję spróbować już kiedyś owocowego przekładańca? Podziel się w komentarzu, które owoce lubisz najbardziej do niego dodawać. Doradzamy, że zawsze warto dodać do owocowego przekładańca cytrusy, które zawierają dużo witaminy C oraz skutecznie redukują wysoki cholesterol.

Składniki

  • 1 zielone jabłko

  • 1 gruszka

  • 80 g malin

  • 100 g jagód leśnych

  • duża garść winogron bez pestek

  • sok z 1/2 cytryny

  • 220 g gęstego jogurtu greckiego

  • świeże liście mięty

  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania

  • Przesiekaj drobno listki mięty i przełóż do moździerza. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę jogurtu. Utrzyj miętę na zieloną pastę i połącz ją z pozostałą częścią jogurtu oraz sokiem z cytryny.
  • Nieobraną gruszkę i jabłko pokrój na drobną kosteczkę, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Winogrona przekrój na ćwiartki. Wymieszaj pokrojone owoce razem.
  • W pucharku lub wysokiej szklance wyłóż na spód 2-4 łyżki owoców i przykryj je paroma łyżkami jogurtu miętowo-cytrynowego. Czynność tą powtarzaj do wypełnienia naczynia.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *