Owocowy przekładaniec z miętowym jogurtem naturalnym to świetna propozycja na lekkie śniadanie lub deser. Jest prosty w przygotowaniu oraz zawiera jedynie zdrowe składniki.
Miałaś okazję spróbować już kiedyś owocowego przekładańca? Podziel się w komentarzu, które owoce lubisz najbardziej do niego dodawać. Doradzamy, że zawsze warto dodać do owocowego przekładańca cytrusy, które zawierają dużo witaminy C oraz skutecznie redukują wysoki cholesterol.
Składniki
1 zielone jabłko
1 gruszka
80 g malin
100 g jagód leśnych
duża garść winogron bez pestek
sok z 1/2 cytryny
220 g gęstego jogurtu greckiego
świeże liście mięty
cynamon (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Przesiekaj drobno listki mięty i przełóż do moździerza. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę jogurtu. Utrzyj miętę na zieloną pastę i połącz ją z pozostałą częścią jogurtu oraz sokiem z cytryny.
- Nieobraną gruszkę i jabłko pokrój na drobną kosteczkę, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Winogrona przekrój na ćwiartki. Wymieszaj pokrojone owoce razem.
- W pucharku lub wysokiej szklance wyłóż na spód 2-4 łyżki owoców i przykryj je paroma łyżkami jogurtu miętowo-cytrynowego. Czynność tą powtarzaj do wypełnienia naczynia.
Smacznego!