Owsianka z borówkami

W chłodne poranki dobrze jest rozgrzać się trochę od wewnątrz. Z pomocą przychodzi bezglutenowa owsianka na mleku roślinnym z borówkami. Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu.
Owies jest nie tylko smaczny, ale zawiera również odpowiednią ilość błonnika, który utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Zboże bogate jest w pierwiastki, takie jak magnez, wapń, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B.

Składniki

  • 1 szklanka mleka roślinnego np. ryżowego lub kokosowego

  • 1/3 szklanki bezglutenowych, górskich płatków owsiany

  • 1/2 łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu

  • garść borówek lub jagód (świeżych lub mrożonych)

  • 3 łyżki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego

  • 2 łyżki orzechów włoskich

  • garść rodzynek

  • łyżka miodu lub syropu z agawy

Sposób Przygotowania

  • Do garnka wlej mleko roślinne. Dodaj płatki owsiane, amarantus ekspandowany, cynamon i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż do miękkości.
  • Wyłóż owsiankę na talerz i udekoruj borówkami, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem lub syropem z agawy.

Smacznego!

Comments are closed.