W chłodne poranki dobrze jest rozgrzać się trochę od wewnątrz. Z pomocą przychodzi bezglutenowa owsianka na mleku roślinnym z borówkami. Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu.
Owies jest nie tylko smaczny, ale zawiera również odpowiednią ilość błonnika, który utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Zboże bogate jest w pierwiastki, takie jak magnez, wapń, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B.
Składniki
1 szklanka mleka roślinnego np. ryżowego lub kokosowego
1/3 szklanki bezglutenowych, górskich płatków owsiany
1/2 łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu
garść borówek lub jagód (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego
2 łyżki orzechów włoskich
garść rodzynek
łyżka miodu lub syropu z agawy
Sposób Przygotowania
- Do garnka wlej mleko roślinne. Dodaj płatki owsiane, amarantus ekspandowany, cynamon i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż do miękkości.
- Wyłóż owsiankę na talerz i udekoruj borówkami, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem lub syropem z agawy.
Smacznego!