Amerykańskie pancakes – tak pyszne, że na sam widok cieknie ślinka. Jednak standardowy przepis na placuszki w stylu pancakes składa się z niezbyt zdrowych produktów.
Dziś poznasz alternatywną, smaczną i co najważniejsze zdrową wersję tego kultowego dania. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu a takie śniadanie doda mnóstwo energii i satysfakcji nawet w pochmurny dzień!
Uwolnij swoje zmysły z nutką słodyczy o poranku – przepis na zdrowe pancakes bananowe!
Przepis na zdrowe pancakes z bananami
Składniki
2 całe jajka
1 białko jajka
½ szklanki mleka roślinnego (sojowego, migdałowego lub ryżowego)
1 dojrzały banan
2 łyżki syropu klonowego
1 ½ szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu lub wanilii
- Różne pomysły na dodatki:
sezonowe owoce np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki
miód
syrop klonowy
posiekana gorzka czekolada
pokrojone orzechy np. nerkowca, laskowe, włoskie lub migdały
Sposób Przygotowania
- Do blendera dodaj mleko migdałowe, jajka, białko jajka, syrop klonowy, banan, płatki owsiane, wanilię lub cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- Zmiksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Rozgrzej patelnię. Wlej na jej powierzchnię olej kokosowy, masło lub spryskaj ją sprayem antyadhezyjnym.
- Ustaw patelnię na średni ogień. Wlej ciasto naleśnikowe tworząc okrągły kształt.
- Obsmaż 2-3 minuty z jednej strony. Następnie obróć i zostaw placki na patelni na około 1-2 minuty z drugiej strony.
- odawaj danie z ulubionymi dodatkami.