Pancakes z bananami

Amerykańskie pancakes – tak pyszne, że na sam widok cieknie ślinka. Jednak standardowy przepis na placuszki w stylu pancakes składa się z niezbyt zdrowych produktów.

Dziś poznasz alternatywną, smaczną i co najważniejsze zdrową wersję tego kultowego dania. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu a takie śniadanie doda mnóstwo energii i satysfakcji nawet w pochmurny dzień!

Uwolnij swoje zmysły z nutką słodyczy o poranku – przepis na zdrowe pancakes bananowe!

Przepis na zdrowe pancakes z bananami

Składniki

  • 2 całe jajka

  • 1 białko jajka

  • ½ szklanki mleka roślinnego (sojowego, migdałowego lub ryżowego)

  • 1 dojrzały banan

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1 ½ szklanki płatków owsianych

  • 1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii

  • Różne pomysły na dodatki:
  • sezonowe owoce np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki

  • miód

  • syrop klonowy

  • posiekana gorzka czekolada

  • pokrojone orzechy np. nerkowca, laskowe, włoskie lub migdały

Sposób Przygotowania

  • Do blendera dodaj mleko migdałowe, jajka, białko jajka, syrop klonowy, banan, płatki owsiane, wanilię lub cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  • Zmiksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Rozgrzej patelnię. Wlej na jej powierzchnię olej kokosowy, masło lub spryskaj ją sprayem antyadhezyjnym.
  • Ustaw patelnię na średni ogień. Wlej ciasto naleśnikowe tworząc okrągły kształt.
  • Obsmaż 2-3 minuty z jednej strony. Następnie obróć i zostaw placki na patelni na około 1-2 minuty z drugiej strony.
  • odawaj danie z ulubionymi dodatkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.