Panna Cotta – brzmi kusząco? To popularny deser, którego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Jest pyszny i idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć ten włoski, rozpływający się w ustach deser.
- Czas przygotowania dania: 10 minut + 2 minuty chłodzenia
- Ilość porcji: 4 – 5
Składniki
1 puszka kokosowego mleka / 400 ml,
⅔ łyżeczki agaru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
(opcjonalnie) 1 łyżeczka słodzika,
maliny lub inne owoce.
Sposób Przygotowania
- Najpierw wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Odlewamy ¼ szklanki mleka do szklanki.
- Resztę mleka kokosowego, cukier oraz agar dodajemy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Do odlanego mleka kokosowego dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Podczas tego procesu do odlanego wcześniej mleka kokosowego dodajemy mąkę ziemniaczaną i starannie mieszamy. Następnie po kilkunastu sekundach wrzenia mleka kokosowego dolewamy powoli do niego resztę mleka z mąką ziemniaczaną i jednocześnie dokładnie mieszamy.
- Po ponownym wrzeniu zdejmujemy garnek z ognia. Masę rozlewamy do 4 – 5 niewielkich naczynek i przekładamy do lodówki.
- Schładzamy 1 – 2 godziny, a następnie dekorujemy malinami.