Panna Cotta dla Cukrzyków

Panna Cotta – brzmi kusząco? To popularny deser, którego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Jest pyszny i idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć ten włoski, rozpływający się w ustach deser.

  • Czas przygotowania dania: 10 minut + 2 minuty chłodzenia
  • Ilość porcji: 4 – 5

Składniki

  • 1 puszka kokosowego mleka / 400 ml,

  • ⅔ łyżeczki agaru,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka słodzika,

  • maliny lub inne owoce.

Sposób Przygotowania

  • Najpierw wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Odlewamy ¼ szklanki mleka do szklanki.
  • Resztę mleka kokosowego, cukier oraz agar dodajemy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Do odlanego mleka kokosowego dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Podczas tego procesu do odlanego wcześniej mleka kokosowego dodajemy mąkę ziemniaczaną i starannie mieszamy. Następnie po kilkunastu sekundach wrzenia mleka kokosowego dolewamy powoli do niego resztę mleka z mąką ziemniaczaną i jednocześnie dokładnie mieszamy.
  • Po ponownym wrzeniu zdejmujemy garnek z ognia. Masę rozlewamy do 4 – 5 niewielkich naczynek i przekładamy do lodówki.
  • Schładzamy 1 – 2 godziny, a następnie dekorujemy malinami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *