Panna cotta na mleku kokosowym

Panna cotta, to klasyczny włoski deser, przygotowany na bazie śmietanki. Dziś jednak mamy dla Was inną, równie pyszną wersję tego deseru. Panna cotta na mleku kokosowym jest równie pyszna, kremowa. Posmakuje każdemu. Można ją podać samą, ze świeżymi owocami lub w towarzystwie musu owocowego. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 700 ml mleka kokosowego

  • 3 łyżeczki agaru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • do podania: dowolny mus owocowy, świeże owoce

Sposób Przygotowania

  • Do garnka wlewamy 600 ml mleka kokosowego, dodajemy agar, cukier i esencję waniliową. Mieszamy składniki, zagotowujemy.
  • Do reszty mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy składniki.
  • Naszą mieszankę wlewamy do gotującego się mleka z agarem. Mieszając intensywnie doprowadzamy do wrzenia.
  • Zawartość garnka przelewamy do szklanek, pamiętając by zostawić miejsce na mus lub świeże owoce.
  • Szklaneczki odstawiamy do wystudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce.
  • Gdy nasza panna cotta z mlekiem kokosowym stężeje wyciągamy ją z lodówki i podajemy z dowolnym musem owocowym lub świeżymi owocami.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.