Paprykarz z wędzonej makreli i ryżu

Dieta przy wysokim cholesterolu nie musi być nudna. Paprykarz z wędzonej makreli i brązowego ryżu jest na to idealnym dowodem. Nawet na diecie można smacznie i apetycznie zjeść.

Dlaczego warto spożywać brązowy ryż? Zawiera on znacznie więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika od ryżu białego. Co więcej, jest bogaty w witaminę E, B6 oraz magnez. Olej obecny w zewnętrznej otoczce ma działanie obniżające poziom złego cholesterolu.

Składniki

  • 100 g brązowego ryżu

  • 110 g wędzonej makreli

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 mała marchewka

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

  • świeży pieprz kolorowy

  • 1/4 ugotowanego selera korzeniowego

Sposób Przygotowania

  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  • Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do gotującego się ryżu na ostatnie 5-8 minut gotowania.
  • Ryż i warzywa dopraw dla ostrości pieprzem, oregano, solą oraz papryką w proszku.
  • Dodaj także koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze przemieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • W tym czasie oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij je i dodaj do ryżu z warzywami. Przemieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aby smaki się wzmocniły w paprykarzu.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *