Dieta przy wysokim cholesterolu nie musi być nudna. Paprykarz z wędzonej makreli i brązowego ryżu jest na to idealnym dowodem. Nawet na diecie można smacznie i apetycznie zjeść.
Dlaczego warto spożywać brązowy ryż? Zawiera on znacznie więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika od ryżu białego. Co więcej, jest bogaty w witaminę E, B6 oraz magnez. Olej obecny w zewnętrznej otoczce ma działanie obniżające poziom złego cholesterolu.
Składniki
100 g brązowego ryżu
110 g wędzonej makreli
1 mała czerwona cebula
1 mała marchewka
50 g koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
świeży pieprz kolorowy
1/4 ugotowanego selera korzeniowego
Sposób Przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
- Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do gotującego się ryżu na ostatnie 5-8 minut gotowania.
- Ryż i warzywa dopraw dla ostrości pieprzem, oregano, solą oraz papryką w proszku.
- Dodaj także koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze przemieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij je i dodaj do ryżu z warzywami. Przemieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aby smaki się wzmocniły w paprykarzu.
Smacznego!