Parfait w stylu paleo

Parfait jest to szybkie, słodkie danie na zimno. By przygotować je w wersji paleo, należy się najpierw wyposażyć w paleo granolę, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pełna zdrowia! Orzechy włoskie dostarczą Ci kwasów Omega-3, wiórki kokosowe – żelaza, pestki dyni – cynku, a pestki słonecznika – witaminy E. 

Składniki GRANOLA

  • garść wiórków kokosowych

  • garść orzechów włoskich

  • garść pestek dyni

  • garść pestek słonecznika

  • łyżka miodu

Sposób Przygotowania GRaNOLI

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza,
  • Wymieszaj składniki na granolę tak, aby miód dokładnie je pokrył.
  • Na płaskiej formie rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego granolę.
  • Piecz 15 minut, mieszając całość do 2-3 minuty, aby wiórki kokosowe się nie przypaliły.
  • Ostudź granolę.

Składniki PARFAIT

  • cztery łyżki paleo granoli

  • 2 garście owoców sezonowych

  • 200ml schłodzonej w lodówce śmietany kokosowej

Sposób Przygotowania PARFAIT

  • Na dnie szklanek lub słoiczków ułóż pokrojone owoce.
  • Przykryj całość dużą łyżką śmietany kokosowej, a następnie posyp łyżką granoli.
  • Powtórz krok drugi, tworząc kolejną warstwę śmietany i granoli.
  • Na górę daj resztę pozostałej śmietany oraz resztę owoców.
  • Paleo parfait jest gotowe do spożycia, smacznego!

Comments are closed.