Pasta z czerwonej fasoli na kanapki

Przechodząc na dietę roślinną nie trzeba od razu wywracać świata do góry nogami. Można pozostać przy swoich ulubionych posiłkach i poddać je lekkiej modyfikacji.

Zamiast typowych past pochodzenia zwierzęcego, jak np. pasztet, twaróg, paprykarz, wybierz roślinną wersję z czerwonej fasoli. Nie tylko skutecznie zaspokoi Twój głód, ale również dostarczy organizmowi wartościowego białka.

Pasta z czerwonej fasoli jest prosta w przygotowaniu. Możesz przechowywać ją w lodówce nawet kilka dni. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem smarowidła, moczyć nasiona fasoli przez minimum 12 godzin.

Składniki

  • 350 g ugotowanej czerwonej fasoli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/2 awokado

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • sól himalajska

  • pieprz ziołowy

Sposób Przygotowania

  • Ugotuj fasolę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż do wysokiego pojemnika.
  • Dodaj olej, awokado, przyprawy. Zmiksuj całość na gładką masę.
  • Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj oliwę.

Daj znać w komentarzu z czym najbardziej lubisz jeść pasty warzywne. Na kanapkach, a może jako dodatek do sałatki?


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *