Przechodząc na dietę roślinną nie trzeba od razu wywracać świata do góry nogami. Można pozostać przy swoich ulubionych posiłkach i poddać je lekkiej modyfikacji.
Zamiast typowych past pochodzenia zwierzęcego, jak np. pasztet, twaróg, paprykarz, wybierz roślinną wersję z czerwonej fasoli. Nie tylko skutecznie zaspokoi Twój głód, ale również dostarczy organizmowi wartościowego białka.
Pasta z czerwonej fasoli jest prosta w przygotowaniu. Możesz przechowywać ją w lodówce nawet kilka dni. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem smarowidła, moczyć nasiona fasoli przez minimum 12 godzin.
Składniki
350 g ugotowanej czerwonej fasoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 awokado
1 łyżeczka przyprawy curry
sól himalajska
pieprz ziołowy
Sposób Przygotowania
- Ugotuj fasolę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż do wysokiego pojemnika.
- Dodaj olej, awokado, przyprawy. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj oliwę.
Daj znać w komentarzu z czym najbardziej lubisz jeść pasty warzywne. Na kanapkach, a może jako dodatek do sałatki?