Pestem z jarmużu i orzechów włoskich śmiało możesz smarować swoje kanapki lub dodawać go do różnych potraw np. spaghetti. Świetnie komponuje się z wieloma świeżymi przyprawami.
Pesto z jarmużu nie tylko zawiera korzystne dla zdrowia antyoksydanty, ale również odpowiednią ilość tłuszczy.
Możesz przyrządzać pesto z różnymi orzechami i pestkami. Najlepiej jednak sprawdzą się te z najwyższą zawartością tłuszczu, czyli migdały i ziarna słonecznika. Również ser, z którego robisz zielone pesto, możesz zastąpić innymi rodzajem, np. serem manchego.
Składniki
40 g migdałów ze skórką
300 g jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyg
1 doniczka świeżej bazylii
1 ząbek czosnek
100 g orzechów włoskich
150 ml oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu
½ łyżeczki soli
Sposób Przygotowania
- Migdały i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
- Umieścić w malakserze.
- Dodać pokrojony jarmuż, bazylię, czosnek, sól i oliwę.
- Zmiksować pesto.
- Dodać utarty parmezan i wymieszać.
- Przełożyć pesto do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. Można poporcjować i zamrozić.
Smacznego!