Pesto z jarmużu

Pestem z jarmużu i orzechów włoskich śmiało możesz smarować swoje kanapki lub dodawać go do różnych potraw np. spaghetti. Świetnie komponuje się z wieloma świeżymi przyprawami.
Pesto z jarmużu nie tylko zawiera korzystne dla zdrowia antyoksydanty, ale również odpowiednią ilość tłuszczy.
Możesz przyrządzać pesto z różnymi orzechami i pestkami. Najlepiej jednak sprawdzą się te z najwyższą zawartością tłuszczu, czyli migdały i ziarna słonecznika. Również ser, z którego robisz zielone pesto, możesz zastąpić innymi rodzajem, np. serem manchego.

Składniki

  • 40 g migdałów ze skórką

  • 300 g jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyg

  • 1 doniczka świeżej bazylii

  • 1 ząbek czosnek

  • 100 g orzechów włoskich

  • 150 ml oliwy z oliwek

  • 4 łyżki parmezanu

  • ½ łyżeczki soli

Sposób Przygotowania

  • Migdały i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
  • Umieścić w malakserze.
  • Dodać pokrojony jarmuż, bazylię, czosnek, sól i oliwę.
  • Zmiksować pesto.
  • Dodać utarty parmezan i wymieszać.
  • Przełożyć pesto do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. Można poporcjować i zamrozić.

Smacznego!

Comments are closed.