Pesto ze szpinaku, to idealny dodatek do makaronu, ryżu, kasz. Przygotowanie takiego pesto zajmie wam dosłownie kilka minut. Zielone pesto ze szpinaku, to także wspaniałe źródło zdrowia. Szpinak dostępny jest przez cały rok. Te małe niepozorne liście są bogatym źródłem beta-karotenu , witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak obfituje również w potas, żelazo i kwas foliowy.
Składniki
300 g szpinaku
1/2 szklanki orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
50 g wegańskiego parmezanu
około 80 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
Sposób Przygotowania
- Orzechy nerkowca warto wcześniej przez chwilę obsmażyć na suchej patelni.
- Ser kroimy w kostkę.
- Do misy blendera z ostrymi nożami przekładamy nasze orzechy nerkowca, pokrojony ser, dodajemy szpinak, obrane ząbki czosnku, sok wyciśnięty z cytryny i dolewamy oliwę (najpierw warto wlać jej mniej, a później opcjonalnie dolać więcej, oliwą regulujemy gęstość naszego pesto).
- Miksujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji. Próbujemy, doprawiamy do smaku i opcjonalnie dolewamy więcej oliwy, znów miksujemy.
- Pesto przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym słoiczku.