Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku, to idealny dodatek do makaronu, ryżu, kasz. Przygotowanie takiego pesto zajmie wam dosłownie kilka minut. Zielone pesto ze szpinaku, to także wspaniałe źródło zdrowia. Szpinak dostępny jest przez cały rok. Te małe niepozorne liście są bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak obfituje również w potas, żelazo i kwas foliowy.

Składniki

  • 300 g szpinaku

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca

  • 2 ząbki czosnku

  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

  • 50 g wegańskiego parmezanu

  • około 80 ml oliwy z oliwek

  • sól do smaku

Sposób Przygotowania

  • Orzechy nerkowca warto wcześniej przez chwilę obsmażyć na suchej patelni.
  • Ser kroimy w kostkę.
  • Do misy blendera z ostrymi nożami przekładamy nasze orzechy nerkowca, pokrojony ser, dodajemy szpinak, obrane ząbki czosnku, sok wyciśnięty z cytryny i dolewamy oliwę (najpierw warto wlać jej mniej, a później opcjonalnie dolać więcej, oliwą regulujemy gęstość naszego pesto).
  • Miksujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji. Próbujemy, doprawiamy do smaku i opcjonalnie dolewamy więcej oliwy, znów miksujemy.
  • Pesto przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanym słoiczku.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.