Jeżeli należysz do grupy osób będących w ciągłym biegu i nie masz czasu na przygotowywanie trudnych, czasochłonnych posiłków pokochasz poniższą propozycję za jej prostotę i wyśmienity smak. Pieczarkowy ryż to danie do, którego potrzeba jedynie kilku składników i jednej pojemnej patelni. Mimo niezwykle prostego wykonania w tym daniu nie zabraknie witamin takich, jak: witaminy A, E, B. Użyte w przepisie pieczarki są również bogatym źródłem kwasu foliowego.
Składniki
2 łyżki masła
6 pokrojonych drobno pieczarek
posiekana zielona cebulka
jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
bulion z kurczaka lub do zupy warzywnej
porcja białego, pełnoziarnistego ryżu
sól i pierz do smaku
Sposób Przygotowania
- Zaczynamy od rozgrzania masła na patelni na, której podsmażymy czosnek, cebulkę i pieczarki
- Następnym krokiem będzie dodanie przypraw i wlanie bulionu rozrobionego z wodą
- Dokładnie mieszamy składniki, po czym dodajemy ryż, przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy całość do momentu aż ryż wsiąknie wodę wraz ze smakiem przypraw i pieczarek