Pieczarkowy ryż

Jeżeli należysz do grupy osób będących w ciągłym biegu i nie masz czasu na przygotowywanie trudnych, czasochłonnych posiłków pokochasz poniższą propozycję za jej prostotę i wyśmienity smak. Pieczarkowy ryż to danie do, którego potrzeba jedynie kilku składników i jednej pojemnej patelni. Mimo niezwykle prostego wykonania w tym daniu nie zabraknie witamin takich, jak: witaminy A, E, B. Użyte w przepisie pieczarki są również bogatym źródłem kwasu foliowego.

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 6 pokrojonych drobno pieczarek

  • posiekana zielona cebulka

  • jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

  • bulion z kurczaka lub do zupy warzywnej

  • porcja białego, pełnoziarnistego ryżu

  • sól i pierz do smaku

Sposób Przygotowania

  • Zaczynamy od rozgrzania masła na patelni na, której podsmażymy czosnek, cebulkę i pieczarki
  • Następnym krokiem będzie dodanie przypraw i wlanie bulionu rozrobionego z wodą
  • Dokładnie mieszamy składniki, po czym dodajemy ryż, przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy całość do momentu aż ryż wsiąknie wodę wraz ze smakiem przypraw i pieczarek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *