Faszerowana papryka – znane i lubiane danie. Najczęściej wybierany farsz, to ten z ryżu i mięsa mielonego. A tutaj przepis w wersji jarskiej z komosą ryżową. Lekka i pełna wartości odżywczych potrawa, sprawdzi się na jako ciepły posiłek na obiad, ale także na zimno – do lunchboxa. Danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki
Papryka świeża – 6 szt.
Komosa ryżowa – 2/3 szklanki (suche ziarna)
Cebula – 1 szt. średnia
Marchewka – 1 szt. średnia
Fasola czerwona z puszki – 1/2 opakowania
Kukurydza konserwowa – 1/3 puszki
Czosnek – 3 ząbki
Olej – 2 łyżki
Świeże zioła np. rozmaryn, tymianek, bazylia, szczypiorek
Sól i pieprz do smaku
Sposób Przygotowania
- Przygotuj paprykę – odkrój “czapeczkę” i delikatnie wydrąż nasiona.
- Czas na komosę ryżową, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ilość po ugotowaniu to 2 szklanki.
- Cebulę i czosnek pokrój na cienkie plasterki i podsmaż chwilę na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pozostaw na ogniu ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Wsyp przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę, następnie kukurydzę i komosę ryżową.
- Dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem – wedle uznania.
- Paprykę faszeruj masą. Umieść w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym tłuszczem. Każdą paprykę przykryj “czapeczką”.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut (do momentu aż papryka nieco zmięknie, ale nadal pozostanie al’dente).