Papryka bez mięsa faszerowana komosą ryżową i fasolą

Pieczona papryka z nadzieniem bezmięsnym

Faszerowana papryka – znane i lubiane danie. Najczęściej wybierany farsz, to ten z ryżu i mięsa mielonego. A tutaj przepis w wersji jarskiej z komosą ryżową. Lekka i pełna wartości odżywczych potrawa, sprawdzi się na jako ciepły posiłek na obiad, ale także na zimno – do lunchboxa. Danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • Papryka świeża – 6 szt.

  • Komosa ryżowa – 2/3 szklanki (suche ziarna)

  • Cebula – 1 szt. średnia

  • Marchewka – 1 szt. średnia

  • Fasola czerwona z puszki – 1/2 opakowania

  • Kukurydza konserwowa – 1/3 puszki

  • Czosnek – 3 ząbki

  • Olej – 2 łyżki

  • Świeże zioła np. rozmaryn, tymianek, bazylia, szczypiorek

  • Sól i pieprz do smaku

Sposób Przygotowania

  • Przygotuj paprykę – odkrój “czapeczkę” i delikatnie wydrąż nasiona.
  • Czas na komosę ryżową, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ilość po ugotowaniu to 2 szklanki.
  • Cebulę i czosnek pokrój na cienkie plasterki i podsmaż chwilę na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pozostaw na ogniu ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Wsyp przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę, następnie kukurydzę i komosę ryżową.
  • Dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem – wedle uznania.
  • Paprykę faszeruj masą. Umieść w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym tłuszczem. Każdą paprykę przykryj “czapeczką”.
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut (do momentu aż papryka nieco zmięknie, ale nadal pozostanie al’dente).

Comments are closed.