Dieta dr Ewy Dąbrowskiej z pewnością nie należy do łatwych. Jednak pozwala w stosunkowo szybki sposób przywrócić ciało do balansu.
Jednak wiadomo, że szczególnie w czasie detoksu, nachodzą nas czasem napady głodu na dania, które jadło się przed oczyszczaniem. Co zrobić w sytuacji, kiedy masz ochotę na frytki? Przyrządź je z korzenia pietruszki!
Jeśli jeszcze nigdy do tej pory nie próbowałaś frytek właśnie z tego warzywa, nawet nie wiesz ile tracisz! Jednak na szczęście, będąc na diecie, możesz sobie pofolgować z pysznymi daniami. Oczywiście pamiętając o ilości spożywanych kalorii.
Składniki
6 pietruszek
2 ząbki czosnku
sproszkowana słodka papryka
kurkuma
oregano
sproszkowany suszony koperek
sól himalajska
Sposób Przygotowania
- 6 pietruszek obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki jak frytki.
- W bardzo dużej misce łączymy troszeczkę wody (3-4 łyżki), 2 wyciśnięte ząbki czosnku i dodajemy przyprawy: słodka papryka (bardzo dużo), oregano, kurkumę, koperek, sól himalajską i pieprz (opcjonalnie). Wszystko mieszamy.
- Do powstałej mieszanki wrzucamy frytki i dokładnie obtaczamy je w przyprawach.
- Wykładamy na papier do pieczenia i zapiekamy. Pieczemy około 20 minut w 180-200 stopniach, ale czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości frytek i rodzaju piekarnika. Gotowe!
Smacznego!