Pieczone jabłka z kaszą jaglaną

Polskie jabłka smakują dobrze zarówno na surowo, ugotowane, jak i upieczone. Zawierają liczne prozdrowotne właściwości – chronią przed zawałem, są odpowiednie dla cukrzyków (niski poziom glikemiczny) oraz zaleca się je spożywać osobom z chorobą wrzodową.

Połączenie jabłka z kaszą jaglaną to prawdziwa bomba zdrowia. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i zawiera mnóstwo witamin z grupy B.

Ingredients

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (możesz użyć innego mleka roślinnego)
  • 1 przekrojona na pół i wypestkowana laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • ¼  szklanki rodzynek sułtańskich
  • syrop klonowy i dżem truskawkowy (na wierzch)

Directions

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie wrzątkiem, następnie włożyć do małego rondelka.
  2. Dodać mleko kokosowe, wanilię oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu nie mieszając przez około 12 – 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
  3. W międzyczasie przy pomocy ostrego nożyka wyciąć z jabłka ogryzek i skropić wnętrze sokiem z cytryny.
  4. Do ciepłej, ugotowanej kaszy dodać suszoną żurawiną, rodzynki i dokładnie zamieszać, wyłowić laskę wanilii i wyrzucić. Do każdego wydrążonego jabłka włożyć kilka łyżek kaszy porządnie ją uciskając, następnie przykryć kawałkiem jabłka z ogonkiem.
  5. Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać przez 15 – 20 minut do czasu, aż jabłka będą miękkie i soczyste. Widelcem podnieść wierzch jabłka, polać syropem z agawy oraz łyżką żurawiny i z powrotem przykryć.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *