Polskie jabłka smakują dobrze zarówno na surowo, ugotowane, jak i upieczone. Zawierają liczne prozdrowotne właściwości – chronią przed zawałem, są odpowiednie dla cukrzyków (niski poziom glikemiczny) oraz zaleca się je spożywać osobom z chorobą wrzodową.
Połączenie jabłka z kaszą jaglaną to prawdziwa bomba zdrowia. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i zawiera mnóstwo witamin z grupy B.
Ingredients
- ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka mleka kokosowego (możesz użyć innego mleka roślinnego)
- 1 przekrojona na pół i wypestkowana laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
- 4 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- ¼ szklanki rodzynek sułtańskich
- syrop klonowy i dżem truskawkowy (na wierzch)
Directions
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie wrzątkiem, następnie włożyć do małego rondelka.
- Dodać mleko kokosowe, wanilię oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu nie mieszając przez około 12 – 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
- W międzyczasie przy pomocy ostrego nożyka wyciąć z jabłka ogryzek i skropić wnętrze sokiem z cytryny.
- Do ciepłej, ugotowanej kaszy dodać suszoną żurawiną, rodzynki i dokładnie zamieszać, wyłowić laskę wanilii i wyrzucić. Do każdego wydrążonego jabłka włożyć kilka łyżek kaszy porządnie ją uciskając, następnie przykryć kawałkiem jabłka z ogonkiem.
- Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać przez 15 – 20 minut do czasu, aż jabłka będą miękkie i soczyste. Widelcem podnieść wierzch jabłka, polać syropem z agawy oraz łyżką żurawiny i z powrotem przykryć.
Smacznego!