Polędwica od dawna pojawia się na polskich stołach. Podawana jest zarówno na uroczystościach, jak i podczas domowych kolacji.
Dlaczego warto spożywać akurat ten rodzaj mięsa? Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, która bogata jest w białko. Szczególnie zalecana jest dla osób ćwiczących siłowo. Polędwica zawiera witaminy (A, D, E, C, z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy) oraz minerały (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, mangan, sód, selen).
Nie dość, że zawiera liczne prozdrowotne właściwości to odpowiednio przyrządzona, rozkoszuje podniebienie.
Ingredients
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżeczka masła lub masła klarowanego
- 1 łyżka zwykłej śmietany lub śmietanki kokosowej (gęstej części ze schłodzonej puszki mleka kokosowego)
- sól i pieprz
Directions
- Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę, a następnie przyprawiamy.
- Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.
Możesz podawać polędwiczki z ziemniakami oraz sałatką.
Smacznego!