Pieczone polędwiczki

Polędwica od dawna pojawia się na polskich stołach. Podawana jest zarówno na uroczystościach, jak i podczas domowych kolacji.

Dlaczego warto spożywać akurat ten rodzaj mięsa? Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, która bogata jest w białko. Szczególnie zalecana jest dla osób ćwiczących siłowo. Polędwica zawiera witaminy (A, D, E, C, z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy) oraz minerały (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, mangan, sód, selen).

Nie dość, że zawiera liczne prozdrowotne właściwości to odpowiednio przyrządzona, rozkoszuje podniebienie.

Ingredients

  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka masła lub masła klarowanego
  • 1 łyżka zwykłej śmietany lub śmietanki kokosowej (gęstej części ze schłodzonej puszki mleka kokosowego)
  • sól i pieprz

Directions

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę, a następnie przyprawiamy.
  2. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.

Możesz podawać polędwiczki z ziemniakami oraz sałatką.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *