Jarski odpowiednik lubianych przez wielu skrzydełek z kurczaka. Bazą jest tu kalafior panierowany w lekkim cieście i upieczony w piekarniku, praktycznie bez dodanego tłuszczu. Fajny pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych – i nie tylko tych, którym nie jest obojętny los zwierząt, ale także osób, które dbają o zdrowie swoje i bliskich. Skrzydełka z kalafiora, to wspaniała alternatywa dla mięsa z kurczaka nafaszerowanego hormonami i antybiotykami.
Składniki
- Kalafior
- Mąka bezglutenowa (gotowa mieszanka uniwersalna lub np. ryżowa) – 3/4 szklanki
- Czosnek w proszku – 2 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Papryka – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz – do smaku
- Mleko roślinne niesłodzone np. sojowe – 1/2 szklanki
- Woda – 1/2 szklanki
Przygotowanie
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki wielości kęsa.
- W naczyniu umieść mąkę i przyprawy, dodaj mleko roślinne i wody tyle, by otrzymać masę o konsystencji ciasta naleśnikowego.
Pozwól masie odpocząć 10 minut, jeżeli po tym czasie zgęstnieje, dolej jeszcze odrobinę wody. - Zanurz różyczki w cieście, delikatnie strzep nadmiar masy i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 40 stopni Celsjusza przez około 30 minut. W połowie tego czasu, odwróć kalafiora na drugą stronę.
- Podawaj z sosem orientalnym lub innym ulubionym.
Czy wiesz, że…?
Kalafior cechuje się silnym działaniem antynowotworowym, a to dzięki zawartości przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów. Walczą one z wolnymi rodnikami mającymi działanie prozapalne.