Wegańskie skrzydełka z kurczaka

Pieczony kalafior a’la skrzydełka z kurczaka

Jarski odpowiednik lubianych przez wielu skrzydełek z kurczaka. Bazą jest tu kalafior panierowany w lekkim cieście i upieczony w piekarniku, praktycznie bez dodanego tłuszczu. Fajny pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych – i nie tylko tych, którym nie jest obojętny los zwierząt, ale także osób, które dbają o zdrowie swoje i bliskich. Skrzydełka z kalafiora, to wspaniała alternatywa dla mięsa z kurczaka nafaszerowanego  hormonami i antybiotykami.

Składniki

  • Kalafior
  • Mąka bezglutenowa (gotowa mieszanka uniwersalna lub np. ryżowa) – 3/4 szklanki
  • Czosnek w proszku – 2 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Papryka – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Mleko roślinne niesłodzone np. sojowe – 1/2 szklanki
  • Woda – 1/2 szklanki

 

Przygotowanie

  1.  Kalafiora umyj i podziel na różyczki wielości kęsa.
  2. W naczyniu umieść mąkę i przyprawy, dodaj mleko roślinne i wody tyle, by otrzymać masę o konsystencji ciasta naleśnikowego.
    Pozwól masie odpocząć 10 minut, jeżeli po tym czasie zgęstnieje, dolej jeszcze odrobinę wody.
  3. Zanurz różyczki w cieście, delikatnie strzep nadmiar masy i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 40 stopni Celsjusza przez około 30 minut. W połowie tego czasu, odwróć kalafiora na drugą stronę.
  5. Podawaj z sosem orientalnym lub innym ulubionym.

Czy wiesz, że…?
Kalafior cechuje się silnym działaniem antynowotworowym, a to dzięki zawartości przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów. Walczą one z wolnymi rodnikami mającymi działanie prozapalne.

Comments are closed.