Pieczony pstrąg z surówką

Pieczona ryba stanowi zawsze dobry wybór obiadowy na diecie niskocholesterolowej. Zawiera cenne białko, a także mnóstwo wartości odżywczych.

Jednak z czym podawać pieczonego pstrąga? Najlepiej z surowymi warzywami, czyli surówką.

Jednym ze składników surówki jest brokuł. To zielone warzywo zawiera witaminę C, kwas foliowy, wapń i potas w dużych ilościach.

Składniki

  • 1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg

  • 1 marchew

  • 7 różyczek brokułu

  • 1 kopiasta łyżka migdałów

  • 6 plasterków cytryny

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • szczypta soli himalajskiej

  • mały pęczek koperku

Sposób Przygotowania

  • Do wnętrza ryby włóż plasterki cytryny oraz cały, niesiekany pęczek pietruszki oraz szczyptę soli. Piecz rybę w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 20 minut lub do momentu, aż w najgrubszej części ryby przy kręgosłupie mięso będzie upieczone i soczyste.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Brokuł pokrój na cienkie plasterki i wsyp do miski, w której znajduje się także marchew. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego, drobno pokrojony koperek i wymieszaj dokładnie wszystko.
  • Migdały wysyp na suchą, zimną patelnie. Na małym ogniu praż migdały, aby uzyskały złoty kolor.
  • Dodaj migdały do marchwi i brokułu. Surówkę ułóż w podłużny pasek na talerzy, a na niej przełóż upieczonego pstrąga.

A z jakimi warzywami Ty lubisz jeść surówki? Podziel się w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *