Pieczona ryba stanowi zawsze dobry wybór obiadowy na diecie niskocholesterolowej. Zawiera cenne białko, a także mnóstwo wartości odżywczych.
Jednak z czym podawać pieczonego pstrąga? Najlepiej z surowymi warzywami, czyli surówką.
Jednym ze składników surówki jest brokuł. To zielone warzywo zawiera witaminę C, kwas foliowy, wapń i potas w dużych ilościach.
Składniki
1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg
1 marchew
7 różyczek brokułu
1 kopiasta łyżka migdałów
6 plasterków cytryny
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 pęczek natki pietruszki
szczypta soli himalajskiej
mały pęczek koperku
Sposób Przygotowania
- Do wnętrza ryby włóż plasterki cytryny oraz cały, niesiekany pęczek pietruszki oraz szczyptę soli. Piecz rybę w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 20 minut lub do momentu, aż w najgrubszej części ryby przy kręgosłupie mięso będzie upieczone i soczyste.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Brokuł pokrój na cienkie plasterki i wsyp do miski, w której znajduje się także marchew. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego, drobno pokrojony koperek i wymieszaj dokładnie wszystko.
- Migdały wysyp na suchą, zimną patelnie. Na małym ogniu praż migdały, aby uzyskały złoty kolor.
- Dodaj migdały do marchwi i brokułu. Surówkę ułóż w podłużny pasek na talerzy, a na niej przełóż upieczonego pstrąga.
A z jakimi warzywami Ty lubisz jeść surówki? Podziel się w komentarzu!