Osoby, które lubią liczyć kalorie, z pewnością polubią niniejszy przepis. Prezentujemy tutaj piernik jaglany, który od zwykłego wyróżnia się o wiele mniejszą wartością kaloryczną, a jednocześnie może się pochwalić zawartością witamin i minerałów. Kasza jaglana zawiera bowiem witaminy B1, B2, fosfor, magnez oraz cynk.
- Czas przygotowania dania: godzina
- Ilość porcji: forma o wymiarach 28 x 19 centymetrów
Składniki
200 gram siemienia lnianego – 4 łyżki,
160 mililitrów ciepłej wody,
140 gram suchej kaszy jaglanej,
135 gram masła roślinnego (roztopionego),
banan,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżka przyprawy do piernika,
80 gram bakalii,
2 łyżki kakao.
Sposób Przygotowania
- Suchą kaszę prażymy na patelni przez krótki czas. Dzięki temu zniwelujemy niechcianą goryczkę.
- Następnie mielimy kaszę w młynku do kawy, aż uzyskamy konsystencję mąki.
- Zalewamy siemię lniane ciepłą wodą. Odstawiamy do wystudzenia.
- Rozpuszczamy masło, wrzucamy banana. Oba składniki miksujemy na papkę.
- Do tego trzeba dodać kaszę, szklankę wody razem z siemieniem, bakalie, kakao oraz przyprawy.
- Przygotowane ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45 minut. Gotowe.