Piernik jaglany dla Cukrzyków

Osoby, które lubią liczyć kalorie, z pewnością polubią niniejszy przepis. Prezentujemy tutaj piernik jaglany, który od zwykłego wyróżnia się o wiele mniejszą wartością kaloryczną, a jednocześnie może się pochwalić zawartością witamin i minerałów. Kasza jaglana zawiera bowiem witaminy B1, B2, fosfor, magnez oraz cynk.

  • Czas przygotowania dania: godzina 
  • Ilość porcji: forma o wymiarach 28 x 19 centymetrów 

Składniki

  • 200 gram siemienia lnianego – 4 łyżki, 

  • 160 mililitrów ciepłej wody,

  • 140 gram suchej kaszy jaglanej,

  • 135 gram masła roślinnego (roztopionego),

  • banan,

  • łyżeczka sody oczyszczonej, 

  • łyżka przyprawy do piernika, 

  • 80 gram bakalii,

  • 2 łyżki kakao.

Sposób Przygotowania

  • Suchą kaszę prażymy na patelni przez krótki czas. Dzięki temu zniwelujemy niechcianą goryczkę.
  • Następnie mielimy kaszę w młynku do kawy, aż uzyskamy konsystencję mąki.
  • Zalewamy siemię lniane ciepłą wodą. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Rozpuszczamy masło, wrzucamy banana. Oba składniki miksujemy na papkę.
  • Do tego trzeba dodać kaszę, szklankę wody razem z siemieniem, bakalie, kakao oraz przyprawy.
  • Przygotowane ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45 minut. Gotowe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *