Pierogi z jagodami

Pierogi to ulubione danie milionów Polaków. Przygotowuje się je z mięsem, kapustą, grzybami czy owocami. Popularne są także ruskie, które cechują się dużą ilością tłuszczu, skwarek oraz ziemniaków. Aby przyrządzić to danie w wersji dietetycznej, wystarczy wybrać do nich ulubione owoce i unikać kalorycznych dodatków, takich jak śmietana i cukier. Poniżej przepis na zdrowe pierogi z jagodami, które mogą zagościć w jadłospisie osób będących na diecie rozłącznej. 

Jagody to owoce, które posiadają dużą ilość miedzi, selenu, cynku oraz witamin C, A, B, PP. Warto więc spożywać je w dużych ilościach, szczególnie wtedy, gdy jest na nie sezon. W lecie najlepiej kupować polskie jagody, w okresie zimowym można raz na jakiś czas postawić na zagraniczne zbiory.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,

  • jajko

  • woda

  • 250 g jagód lub borówek amerykańskich.

Sposób Przygotowania

  • Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej jajko.
  • Zacznij delikatnie mieszać składniki.
  • Stopniowo dodawaj wody do ciast.
  • Gdy wszystkie składniki zaczną się łączyć, wyrabiaj ciasto jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij z niego koła.
  • Do każdego krążka wsyp kilka jagód i dokładnie zalep brzegi.
  • W dużym garnku zagotuj wodę.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej gotowe pierogi.
  • Gotuj dwie minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Jeśli chcesz, gotowe danie możesz delikatnie posypać ksylitolem. 

Comments are closed.