Przepis na pierś z kurczaka z brokułami
Brokuły znane są ze swoich zdrowotnych właściwości dzięki dużej zawartości składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy takich jak sulforafan. Oprócz tego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, chronią przed anemią i wrzodami żołądka, to jeszcze regulują poziom cukru we krwi i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wzroku. Warto wspomnieć, że brokuły zawierają duże ilości potasu – 100 g mieści się około 290 mg. To właśnie potas sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, co skutkuje spadkiem ciśnienia. W związku z tym, nie tylko diabetycy powinni sięgać po to cenne warzywo, ale również osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.
Składniki
200 g piersi z kurczaka,
jeden mały brokuł,
dwie łyżki oliwy z oliwek,
jeden ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób Przygotowania
- Pierś z kurczaka dokładnie opłucz i osusz, następnie przekrój wzdłuż i rozbij tłuczkiem.
- Posyp przyprawami i delikatnie rozetrzyj starty czosnek.
- Brokuł rozdziel na mniejsze części i przegotuj przez około pięć minut w osolonej wodzie.
- Po pięciu minutach ułóż brokuł na rozbitych wcześniej piersiach i zwiń w rulonik.
- Roladki poukładaj na folii aluminiowej i skrop oliwą z oliwek.
- Tak przygotowaną pierś włóż do piekarnika na trzydzieści minut. Danie powinno piec się w 180 stopniach Celsjusza.
- Dodatkowo, tak przyrządzone roladki można podać z gotowaną na parze marchewką, kalafiorem lub szparagami.