Pierś z kurczaka z brokułami

Przepis na pierś z kurczaka z brokułami

Brokuły znane są ze swoich zdrowotnych właściwości dzięki dużej zawartości składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy takich jak sulforafan.  Oprócz tego, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, chronią przed anemią i wrzodami żołądka, to jeszcze regulują poziom cukru we krwi  i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wzroku. Warto wspomnieć, że brokuły zawierają duże ilości potasu – 100 g mieści się około 290 mg. To właśnie potas sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, co skutkuje spadkiem ciśnienia. W związku z tym, nie tylko diabetycy powinni sięgać po to cenne warzywo, ale również osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. 

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka,

  • jeden mały brokuł,

  • dwie łyżki oliwy z oliwek,

  • jeden ząbek czosnku,

  • sól i pieprz do smaku.

Sposób Przygotowania

  • Pierś z kurczaka dokładnie opłucz i osusz, następnie przekrój wzdłuż i rozbij tłuczkiem.
  • Posyp przyprawami i delikatnie rozetrzyj starty czosnek.
  • Brokuł rozdziel na mniejsze części i przegotuj przez około pięć minut w osolonej wodzie.
  • Po pięciu minutach ułóż brokuł na rozbitych wcześniej piersiach i zwiń w rulonik.
  • Roladki poukładaj na folii aluminiowej i skrop oliwą z oliwek.
  • Tak przygotowaną pierś włóż do piekarnika na trzydzieści minut. Danie powinno piec się w 180 stopniach Celsjusza.
  • Dodatkowo, tak przyrządzone roladki można podać z gotowaną na parze marchewką, kalafiorem lub szparagami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.