Pikantna paprykowa zupa

Pieczona papryka potrafi narobić zamieszania w kuchni. Szczególnie w jej pikantnej odsłonie. Nie możesz przegapić przepisu na popisową zupę z pieczonej papryki!

A tak właściwie, dlaczego warto jeść na diecie niskocholesterolowej paprykę? Badania wykazały, że regularne spożywanie papryki redukuje poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo jest niskokaloryczna i zawiera sporo błonnika.

Składniki

  • 4 czerwone papryki

  • 1 czerwona cebula

  • 1 łyżka papryczek jalapeno w zalewie

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • garść świeżych liści kolendry

  • sól morska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Czerwone papryki oczyść z pestek i pokrój na mniejsze części. Cebulę pokrój na ćwiartki i palcami porozdzielaj jej warstwy.
  • Ułóż paprykę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika – 220 stopni Celsjusza – piecz, aż porządnie zrumieni się.
  • Upieczoną paprykę dodaj do garnka, zalej wodą na 1cm ponad powierzchnię papryk. Gotuj na małym ogniu aż papryki zaczną się rozpadać.
  • Wystudź zupę i zacznij blendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewaj małym strumieniem oliwę, aby połączyła się z zupą. Zupę na koniec dopraw solą himalajską lub morską.
  • Paprykę jalapeno posiekaj jak najdrobniej i posyp wedle uznania na zupę w talerzu. Udekoruj zupę porwanymi w dłoniach liśćmi kolendry.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *