Pieczona papryka potrafi narobić zamieszania w kuchni. Szczególnie w jej pikantnej odsłonie. Nie możesz przegapić przepisu na popisową zupę z pieczonej papryki!
A tak właściwie, dlaczego warto jeść na diecie niskocholesterolowej paprykę? Badania wykazały, że regularne spożywanie papryki redukuje poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo jest niskokaloryczna i zawiera sporo błonnika.
Składniki
4 czerwone papryki
1 czerwona cebula
1 łyżka papryczek jalapeno w zalewie
4 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżych liści kolendry
sól morska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Czerwone papryki oczyść z pestek i pokrój na mniejsze części. Cebulę pokrój na ćwiartki i palcami porozdzielaj jej warstwy.
- Ułóż paprykę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika – 220 stopni Celsjusza – piecz, aż porządnie zrumieni się.
- Upieczoną paprykę dodaj do garnka, zalej wodą na 1cm ponad powierzchnię papryk. Gotuj na małym ogniu aż papryki zaczną się rozpadać.
- Wystudź zupę i zacznij blendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewaj małym strumieniem oliwę, aby połączyła się z zupą. Zupę na koniec dopraw solą himalajską lub morską.
- Paprykę jalapeno posiekaj jak najdrobniej i posyp wedle uznania na zupę w talerzu. Udekoruj zupę porwanymi w dłoniach liśćmi kolendry.
Smacznego!