Zblendowana cieciorka jest niezwykle pożywnym produktem, który ma bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że danie tego rodzaju sprawdzi się wprost idealnie dla każdej osoby zmuszonej do restrykcyjnej kontroli poziomu cukru w swojej krwi. Dzięki spożywaniu hummusa z cieciorki nie musicie przejmować się podniesieniem cukru w krwiobiegu, co będzie atutem dla każdego diabetyka. Użyte w tej potrawie do smaku sproszkowane curry dodatkowo poszerza wartości odżywcze potrawy o antyoksydanty, które chronią ludzki organizm przed powstawaniem komórek rakowych.
Składniki
Jedna puszka gotowej ciecierzycy
2 Łyżki stołowe oleju rzepakowego
Jeden zmielony ząbek czosnku do smaku
4 Łyżeczki przyprawy curry
Pół szklanki wody
Szczypta soli
Kilka łyżeczek soku z limonki lub cytryny
Pikantny sos, w tym przypadku sprawdzi się kilka kropli tabasco
Sposób Przygotowania
- Wszystkie składniki należy umieścić w maszynie przeznaczonej do blendowania. Miksujemy do momentu aż całość połączy się w gładką, jednokolorową masę.
- Gotowy hummus można nabierać na przykład za pomocą skrojonej w małe paluszki marchewki.