Pikantny hummus

Zblendowana cieciorka jest niezwykle pożywnym produktem, który ma bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że danie tego rodzaju sprawdzi się wprost idealnie dla każdej osoby zmuszonej do restrykcyjnej kontroli poziomu cukru w swojej krwi. Dzięki spożywaniu hummusa z cieciorki nie musicie przejmować się podniesieniem cukru w krwiobiegu, co będzie atutem dla każdego diabetyka. Użyte w tej potrawie do smaku sproszkowane curry dodatkowo poszerza wartości odżywcze potrawy o antyoksydanty, które chronią ludzki organizm przed powstawaniem komórek rakowych.

Składniki

  • Jedna puszka gotowej ciecierzycy

  • 2 Łyżki stołowe oleju rzepakowego

  • Jeden zmielony ząbek czosnku do smaku

  • 4 Łyżeczki przyprawy curry

  • Pół szklanki wody

  • Szczypta soli

  • Kilka łyżeczek soku z limonki lub cytryny

  • Pikantny sos, w tym przypadku sprawdzi się kilka kropli tabasco

Sposób Przygotowania

  • Wszystkie składniki należy umieścić w maszynie przeznaczonej do blendowania. Miksujemy do momentu aż całość połączy się w gładką, jednokolorową masę.
  • Gotowy hummus można nabierać na przykład za pomocą skrojonej w małe paluszki marchewki.

Leave a Comment

Your email address will not be published.