Nie tylko schabowym z ziemniakami i surówką człowiek żyje, dlatego dzisiaj dla odmiany poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki ziemniaczane z twarogiem. Zależnie od regionu, można spotkać się z ich różną nazwą np. bandurjanki, serowce czy bieszczadzkie placki ziemniaczane.
Są szybkie w przygotowaniu, a w jeszcze szybszym tempie znikają z talerzy.
Składniki
1200 g ziemniaków
200 g twarogu lub białego sera
2 czerwone cebule
2 jajka (opcjonalnie, można pominąć)
2 ząbki czosnku
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej lub mieszanki uniwersalnej bezglutenowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Sposób Przygotowania
- Obieram ziemniaki i wkładam je do kielicha malaksera razem z obranymi ząbkami czosnku, cebulą i szczyptą soli. Rozdrabniam, można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ser rozdrabniam widelcem.
- Ziemniaki przekładam do miski. Mieszam je dłonią z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i serem.
- Na patelni rozgrzewam olej, kładę partiami masę ziemniaczaną. Rozprowadzam widelcem. Po kilku minutach przekładam placki na drugą stronę.
- Placki ziemniaczane z serem lub twarogiem podaję na gorąco!
Smacznego!