Placki ziemniaczane z twarogiem

Nie tylko schabowym z ziemniakami i surówką człowiek żyje, dlatego dzisiaj dla odmiany poznaj przepis na rozpływające się w ustach placki ziemniaczane z twarogiem. Zależnie od regionu, można spotkać się z ich różną nazwą np. bandurjanki, serowce czy bieszczadzkie placki ziemniaczane.
Są szybkie w przygotowaniu, a w jeszcze szybszym tempie znikają z talerzy.

Składniki

  • 1200 g ziemniaków

  • 200 g twarogu lub białego sera

  • 2 czerwone cebule

  • 2 jajka (opcjonalnie, można pominąć)

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta soli

  • 4 łyżki mąki pszennej lub mieszanki uniwersalnej bezglutenowej

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

Sposób Przygotowania

  • Obieram ziemniaki i wkładam je do kielicha malaksera razem z obranymi ząbkami czosnku, cebulą i szczyptą soli. Rozdrabniam, można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Ser rozdrabniam widelcem.
  • Ziemniaki przekładam do miski. Mieszam je dłonią z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i serem.
  • Na patelni rozgrzewam olej, kładę partiami masę ziemniaczaną. Rozprowadzam widelcem. Po kilku minutach przekładam placki na drugą stronę.
  • Placki ziemniaczane z serem lub twarogiem podaję na gorąco!

Smacznego!

Comments are closed.