Placuszki są dobre na każdą porę roku i wkomponują się w niemal każdy klimat – czy to świąt wielkanocnych, czy urodzin młodszej siostry. Banan zawiera sporą dawkę potasu a rabarbar ceniony jest za potężną zawartość witaminy K.
Placuszki są szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Nie sposób się im oprzeć.
Ingredients
- ¾ szklanki mąki bezglutenowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży dojrzały banan lub 2 małe
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju
- syrop z agawy
- ½ szklanki rabarbaru, posiekanego w drobną kostkę
Directions
- W dużej misce mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. W mniejszej misce zmiksować banana na puree, następnie dodać mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać płynne składniki do suchych i połączyć w gęste ciasto.
- Do połączonych składników dodać rabarbar pokrojony w kostkę i wmieszać go w ciasto. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać po jednej łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawać gorące posypane cynamonem i polane syropem z agawy lub innym ulubionym.
Smacznego!