Placuszki bananowe o smaku rabarbaru

Placuszki są dobre na każdą porę roku i wkomponują się w niemal każdy klimat – czy to świąt wielkanocnych, czy urodzin młodszej siostry. Banan zawiera sporą dawkę potasu a rabarbar ceniony jest za potężną zawartość witaminy K.

Placuszki są szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Nie sposób się im oprzeć.

Ingredients

  • ¾ szklanki mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży dojrzały banan lub 2 małe
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju
  • syrop z agawy
  • ½ szklanki rabarbaru, posiekanego w drobną kostkę

Directions

  1. W dużej misce mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. W mniejszej misce zmiksować banana na puree, następnie dodać mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać płynne składniki do suchych i połączyć w gęste ciasto.
  2. Do połączonych składników dodać rabarbar pokrojony w kostkę i wmieszać go w ciasto. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać po jednej łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Podawać gorące posypane cynamonem i polane syropem z agawy lub innym ulubionym.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *