Placuszki orzechowe

Placuszki orzechowe możesz jeść samodzielnie lub z ulubionym dżemem czy konfiturą. Orzechy warto dodać do swojego dziennego jadłospisu, szczególnie jesienią.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu, gdyż zawierają sporą dawkę fosforu. Co więcej, orzechy te są skarbnicą magnezu, potasu i wapnia.

Zrób pyszne śniadanie z orzechami włoskimi w kuchni pięciu przemian!

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietany 18% (D)

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (D)

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (O)

  • 1 łyżeczka miodu (Z)

  • 3 jajka (Z)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (Z)

  • 1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (Z)

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów (Z)

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika (Z)

  • szczypta imbiru (M)

  • szczypta soli morskiej (W)

Sposób Przygotowania

  • Do śmietany z jogurtem dodać posiekane orzechy, żółtka z jajek,
    oliwę, mielone migdały, mąkę kukurydzianą i pestki słonecznika. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru, imbiru i soli. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
  • Smażyć na oliwie z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami nie zapominając o kolejności smaków!

Smacznego!

Z – ziemia (smak słodki)
M – metal (smak ostry)
W – woda (smak słony)
D – drzewo (smak kwaśny)
O – ogień (smak gorzki)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *