Placuszki z batatem i jabłkiem

Na jesienne poranki warto przygotować placuszki. Nie dość, że osłodzą ciężkie wstawanie o świcie, to smakują obłędnie!

Bataty są świetną propozycją zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych. Dlatego cała rodzina może się nimi śmiało zajadać!

Składniki

  • 2 średnie bataty

  • 1 jabłko

  • 3 łyżki mąki ryżowej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

  • garść jagód amerykańskich

Sposób Przygotowania

  • Batata i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj resztę składników (oprócz jagód) i całość wymieszaj ugniatając ręką. 
  • Placuszki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Udekoruj całość jagodami.

W tym przepisie sprawdzi się dobrze także mąka kasztanowa. Nada ona potrawie lekko słodkawy smak i jesienny aromat.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *